U RESNIKU

Tomašević objavio kada otvara novi centar za gospodarenje otpadom: ‘Zagreb neće više nikoga čekati‘

Studiju je izradila tvrtka Ekonerg, a postoje tri varijante: za 145 milijuna eura, za 147 milijuna eura te posljednja ‘teška‘ 138 milijuna eura
 Goran Mehkek/Cropix

Gradonačelnik Tomislav Tomašević danas je poručio da ‘Grad Zagreb neće više nikoga čekati‘ kad je u pitanju projekt izgradnje centra za gospodarenje otpadom u Resniku za koji je najavio da će biti gotov do 2028. godine.

Predstavio je danas studiju izvodljivosti na konferenciji za medije te poručio da ona ide na sljedeće zasjedanje Gradske skupštine, koja se održava 25. siječnja. Projekt bi trebao stajati oko 140 milijuna eura.

Problem je nastao jer je u međuvremenu gradonačelnik Tomašević računao na odlagalište u Zaprešiću, no na dva posljednja sastanka s predstavnicima Zagrebačke županije, kazao je, nisu uspjeli doći do rješenja. Stoga traži reakciju novog ministra gospodarstva Damira Habijana, koji ga protekla tri tjedna nije primio ni na sastanak.

- Ima li išta važnije od odlagališta otpada u Zagrebu? - pita se gradonačelnik Tomašević te poručuje da će ubuduće javno prozvati sve koji će pokušati opstruirati ovaj projekt.

- Hrvatska se obvezala da će do 2018. godine zatvoriti sva odlagališta otpada, to je bila obveza još prije šest godina - poručio je. Studiju je izradila tvrtka Ekonerg, a radi se o trošku investicije od oko 140 milijuna eura, naime prezentirane će biti tri varijante: jedna za 145 milijuna eura, druga za 147 milijuna eura te treća ‘teška‘ 138 milijuna eura.

- Odlagalište treba što prije zatvoriti, posebno sada nakon drugog odrona jer nije sigurno ni za građane, a ni za radnike - poručio je gradonačelnik Tomašević.

Dodao je također da je pred Općinskim građanskim sudom postupak osiguranja dokaza kako bi se utvrdio krivac za spomenuti odron te je sada sud naručio vještačenje. U međuvremenu je pokušao sa Zagrebačkom županijom dogovoriti da oni sljedeće četiri godine, dok se ne završi projekt u Resniku, zbrinjavaju otpad, a kad se otvori prostrojenje oni bi ga također koristili, no dobili su odbijenicu.

Iz Zagrebačke županije su im poručili kako kapaciteti u Zaprešiću nisu u skladu s onim što je navedeno u vladinom nacionalnom planu gospodarenja otpadom, gdje stoji da je kapacitet 1,6 milijuna tona otpada.

- Oni su nam rekli da je to u stvarnosti deset puta manje. Stoga tražim od ministra gospodarstva da što prije riješi tu situaciju - poručio je gradonačelnik Tomašević.

Reakcija župana Kožića

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić reagirao je na izjave gradonačelnika Tomaševića rekavši kako je na "području Zagrebačke županije trenutno aktivno 5 odlagališta otada (Andrilovec, Tarno, Beljavine, Mraclin, Novi Dvori) s ukupnim preostalim slobodnim kapacitetom od 103 tisuće tona".

- Ako uzmemo u obzir da je Grad Zagreb prošle godine proizveo više od 170 tisuća tona miješanog komunalnog otpada dolazimo do činjenice da bi se svi preostali županijski kapaciteti napunili za oko 6 do 8 mjeseci. Dodajmo još k tome i miješani komunalni otpad iz Zagrebačke županije, a riječ je o 35 tisuća tona godišnje na spomenutih 5 odlagališta, dolazimo do još kraćeg roka popunjavanja svih slobodnih županijskih kapaciteta.

Sa svim ovim podacima na sastancima u prosincu i siječnju je upoznat gradonačelnik Tomašević - poručio mu je župan Kožić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 16:49