TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Jakuševec nije zatvoren jer nitko nije imao hrabrosti odabrati lokaciju, a kritičari ne nude alternativu‘

Tomašević kaže da će iduća rasprava o zatvaranju biti prva s konkretnim rješenjem, financijskom konstrukcijom, tehnologijom i lokacijom

Tomislav Tomašević

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je u utorak da nijedna politička opcija do sad nije imala hrabrosti odrediti lokaciju Centra za gospodarenjem otpadom (CGO), istaknuvši da je to razlog zbog kojega do sada nije zatvoren Jakuševec.

Uoči sjednice Gradske skupštine u četvrtak, na kojoj će od zastupnika tražiti podrška za izgradnju CGO-a u Resniku, Tomašević se na konferenciji za medije osvrnuo na kritike o njezinoj lokaciji.

Poručio je da je do sada bilo puno najava o zatvaranju Jakuševca, a da je rasprava koja će uslijediti, prva s konkretnim rješenjem, financijskom konstrukcijom, tehnologijom i lokacijom.

“Želimo da se vidi ono što je ključna stvar, (...) a to je da nijedna politička opcija do sada nije imala hrabrosti da odredi lokaciju za CGO bilo kakve tehnologije, da se zatvori Jakuševec. To je glavni razlog zašto se u zadnjih 20 godina odlagalište Jakuševec nije zatvorilo”, istaknuo je Tomašević.

Dodao je i da oni koji sada kritiziraju lokaciju CGO-a “ne nude nikakvu alternativu”.

Odgovarajući na upit zašto je zastupnicima u Skupštini poslan tek sažetak, a ne cjelokupna studija izvedivosti, Tomašević je rekao da taj sažetak sadrži preko 50 stranica te sve ključne informacije o projektu izgradnje CGO-a Resnik, o tehnologiji obrade otpada, kapacitetima, troškovima i utjecaju na okoliš.

Istaknuo je i da je na sjednici Gradske skupštine plan investicija za urbanu oborinsku odvodnju, prema kojemu se u sljedeće četiri godine planira uložiti oko 22 milijuna eura kako bi se izbjegle urbane poplave.

Besplatna žičara i od 17. do 25. veljače

Tomašević je rekao i da je odluka o besplatnoj žičari za vikend donesena jer se zbog snijega očekivao veći broj posjetitelja na Sljemenu, što bi prouzročilo prometni kolaps. No, najavio je i da je grad pri kraju s financijskom i prometnom analizom uvođenja besplatnih karti za žičaru za stanovnike grada.

“Još u listopadu sam govorio da radimo analize, financijske i prometne, da žičara bude besplatna za građane Zagreba koji pune proračun, plaćaju kredit za izgradnju i subvencioniraju te operativne troškove. Pri kraju smo s tim i uskoro ćemo imati odluke", dodao je Tomašević.

Istaknuo je da se žičara i trenutno “de facto subvencionira” iz gradskog proračuna, jer se sa sadašnjim cijenama od prodaje karata pokrilo tek 20 posto operativnih troškova i izdataka u 2023.

Najavio je i kako će žičara biti besplatna za sve posjetitelje i u tjednu školskih praznika, u od 17. do 25. veljače.

Tomašević je zajedno sa zamjenicima u utorak obišao radove na Dječjem vrtiću Sesvetski Kraljevec.

Zamjenica Danijela Dolenec istaknula je kako radovi teku prema planu, pa će se taj vrtić, kapaciteta za oko 250 djece, uvrstiti u plan upisa za sljedeću pedagošku godinu.

Podsjetila je da su uz taj, u izgradnji trenutno još pet vrtića, na lokacijama Ivanje Reke, Žitnjaka, Svete Klare, Novog Retkovca i Studentskog grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:23