DAN OBRNUTIH ULOGA

Kad učenici predaju, a profesori slušaju i uče

Učenici OŠ Voltino na jedan su dan zamijenili učitelje, čistačice, domare, kuharice, ravnateljicu... i sve je izvrsno funkcioniralo
 Goran Mehkek/CROPIX

Kad je u petak školsko zvono označilo početak nastave, učenici Osnovne škole Voltino odvažili su se na dotad nepoznatu, ali uzbudljivu avanturu: na jedan su dan preuzeli školu u svoje ruke.

Ne, nisu prosvjedovali. Nastava je održana po planu - učitelji su predavali, čistačice su čistile, kuharice kuhale, a đaci učili. Jedina je novost bila u tome što su zaposlenici škole bili učenici petih, šestih, sedmih i osmih razreda, koji su u povodu Dana obrnutih uloga vrlo ozbiljno shvatili svoja privremena zanimanja.

- Tišinaaa!! - orilo se učionicom engleskog jezika. Profesorica Maja Horvatović, inače učenica osmog razreda, nije bila blaga prema jučerašnjim kolegama, koji su je, ovaj put kao profesoricu, morali slušati, bilježiti sve što kaže i pomno pratiti nastavu.

I dok su nemirni osmaši na satu kemije zadirkivali zamjensku profesoricu, u 1. b razredu atmosfera je bila potpuno mirna, tiha i radna.

‘Brbljava’ učiteljica

- Danas učimo slovo P - kaže 13-godišnja Marta Horvat.

- Učiteljice, ne razumijem... U koji red moram pisati? - pita jedan učenik, na što mu zamjenska učiteljica strpljivo pokazuje što treba napraviti.

Marina Milković, prava učiteljica 1. b razreda sjedila je u prvoj klupi kao i ostali đaci, doduše kao ‘brbljava učenica’. Ipak, pohvalila je mlađu zamjensku kolegicu koja se u novoj ulozi izvrsno snašla u njezinom razredu.

I Lucija Oštrić iz osmog razreda u susjednoj se učionici potpuno uživjela u ulogu profesora. Dobro pripremljena i opskrbljena materijalima , prvašićima pokazuje fotografije vjesnika proljeća: medvjeda koji se budi nakon zimskog sna, pupanje cvijeća, zujanje pčela...

- Učiteljice, još bih nešto rekao. Pčele se ne smije ubijati jer prave med - dobacuje prvašić.

- Tako je. Ni jednu se životinju ne smije ubijati - dodaje Lucija.

Istodobno, 13-godišnji domar obilazi školu i popravlja brave na vratima, a sedmogodišnji Vedran znatiželjno zaviruje u kuhinju.

- Teta kuharica, što danas objedujemo? - pita devetogodišnju Paolu, koja je pripremala bešamel umak za torteline sa sirom. Dan obrnutih uloga dugogodišnji je projekt koji je pokrenula riječka Osnovna škola Hreljin, a zamišljen je kao jedno od nastojanja u borbi protiv nasilja među mladima. OŠ Voltino prva je zagrebačka osnovna škola koja se uključila u Dan obrnutih uloga, četiri godine nakon srednje Upravno-birotehničke škole.

- Htjeli smo učenicima pokazati kako je naš posao zahtjevan, a to će najlakše razumjeti ako se nađu u našim ulogama. Da bismo ih motivirali, morali smo im ponuditi nešto zanimljivo i svima razumljivo. Krajnje je vrijeme da se prestanemo oslanjati na razne protokole i papirologiju, te da s ovakvim projektima počnemo poboljšavati nastavu i motivirati učenike - kaže ravnateljica Silvija Marušić.





Ravnateljica na pilates lopti

Ravnateljica u svom uredu sjedi na pilates lopti, a njezin zamjenik Leon Pašiček ispija kavu oslonjen na udoban naslonjač i s tajnicama iz šestih razreda dogovara raspisivanje natječaja za zamjensku profesoricu produženog boravka.

- Molim vas potpišite ovu narudžbenicu kako bi nam u ponedjeljak stigle namirnice za ručak - podsjetila ga je tajnica Ivona Hrvojević.

Pedagog Filip Mitkok budnim je okom pratio održava li se nastava po Planu i programu i nadzirao eventualne poremećaje u ponašanju učenika. Osmaš je analizirao sat matematike, bilježio pohvale i primjedbe te ispunjavao učeničke dosjee, koji se inače šalju socijalnim službama.

Ravnateljica OŠ Voltino obilazila je razrede, ističući kako je u pozadini projekta golem trud učenika, koji su morali pisati molbe za zapošljavanje, prilažući im životopise i postignuća, pripremati se za razgovor za posao, te naučiti kako funkcionira škola. Đaci su o dojmovima mogli raspravljati u zbornici, gdje su tijekom školskih odmora, kao pravi profesori i uz prisutnost razrednika, razmjenjivali dnevnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 15:05