Bili smo žrtve zlostavljanja na poslu

“Dobro jutro, smrdljiva Bosanko”, pozdrav je kojim je svakog jutra poslodavac u jednom zagrebačkom marketu dočekivao svoju prodavačicu. Vrijeđanje bi trajalo do kraja radnog vremena, a isti, uvredljivi pozdrav ponavljao bi se svako jutro. I tako svaki dan, više od godinu dana. Prodavačica je nakon dulje izloženosti verbalnim uvredama dobila prve simptome depresije, a tada ju je njezin poslodavac počeo još više vrijeđati. Govorio joj je: “Svi su u tvojoj obitelji takvi”.



To je samo jedan od primjera zlostavljanja koje su svakodnevno na poslu trpjele ili trpe prodavčice, prodavači i skladištari u trgovačkim lancima i trgovinama s područja Zagrebačke županije. Njih 17 svoja potresna iskustva prvi su put ispričali apsolventici psihologije Iskri Pejić za njezin diplomski rad koji će biti predstavljen sutra na Danu trgovaca.



Skladištar:



Svaki put kada je išao na toalet šef me je zvao da idem s njim jer mu ‘netko treba držati spolovilo dok obavlja nuždu’
Verbalno zlostavljanje, prema diplomskom radu mlade psihologinje, doživjela je većina ispitanika pa je tako jednoj prodavačici šef govorio da se nikada neće udati jer je “kučka”.



Radnici u svojim ispovijestima pričaju kako su bili namjerno ponižavani pred drugim ljudima, kupcima u trgovini, i pred kolegama ili ostalim nadređenima, a uvrede na račun fizičkog izgleda i seksističke izjave bile su dio njihove svakodnevice.



Jedan skladištar opisao je kako ga je šef, uvijek kada bi išao na toalet, zvao da ide s njim jer mu treba netko “da mu pridrži spolovilo dok obavlja nuždu”. Ostale uvrede najčešće su se odnosile na njegovo srpsko podrijetlo zbog kojih je, ispričao je skladištar, često bio meta tračeva i šikaniranja.



Osim što zlostavljaju zaposlenike ili kolege, zlostavljači redovito prijete osobi davanjem otkaza, suspenzijom, pogoršavanjem uvjeta rada te ucjenjivanjem. To se posebice radi nakon što žrtva počne tražiti pomoć, suprotstavlja se ili traži razgovor u kadrovskoj službi te upravi. Tako je jednu prodavačicu šef svakog tjedna zvao na razgovor u ured kako bi joj nanovo zaprijetio da će “vidjeti svog boga” ako ne posluša svaku njegovu riječ. Jednako tako, žrtve češće rade prekovremeno, ne smiju na bolovanje, protuzakonito im se smanjuje plaća, a mnogi ne smiju niti pomisliti na sindikalno organiziranje.



Prijetnju otkazom ako se promet u trgovini ne poveća za 20 posto doživjela je jedna prodavačica, dok je drugoj šef davao neizvedive i besmislene zadatke te poslove koji nisu prilagođeni kvalifikacijama. Nadređeni često daju i zadatke kojima najmjerno ponižavaju radnika, kao što je jednoj administratorici naređivano da “obuje klompe i čisti pod u dućanu”, a tek kada su ostali odlazili kućama, nju je čekao “papirnati” dio posla i to bez obzira na to što se znalo da ima malo dijete.



Trgovkinja: Svako jutro više od godinu dana šef u marketu gdje sam radila pozdravljao me je s ‘Dobro jutro, smrdljiva Bosanko’
Rad na samo 10 Celzijevih stupnjeva bez kaputa doživjela je jedna prodavačica, jer je direktor zabranio zaposlenicama da ih nose, što je zanemarivanje sigurnih radnih uvjeta. Šokantna je ispovijest prodavačice koja je radi raka ponekad uzimala slobodne dane da bi obavila pretrage, a šefica joj se obično osvećivala tako što joj je sljedeći dan davala dvostruko više posla te namjerno sjedila pokraj nje i pušila cigarete, iako je znala da ova ne smije biti izložena duhanskom dimu.



Često se žrtve moraju suočavati i s isključivanjem iz grupe, odnosno nadređeni zaprijete ostalima da s tom osobom ne smiju razgovarati, a žrtve pričaju i da nisu više smjele uzimati pauzu kad i ostali. Također, kad god su željeli komunicirati s kolegama ili na nešto upozoriti nadređenog, obično ih se grubo ušutkavalo.



‘Žrtve mobbinga o tome teško pričaju čak i anonimno’

Do žrtava mobbinga Iskra Pejić došla je uz pomoć Sindikata trgovine, no iako je mnogo onih koji su bili zlostavljani na poslu, samo je mali dio žrtava pristao svjedočiti o maltretiranju na poslu.



- Bilo je teško nagovoriti ljude da ispričaju svoje priče. Onima koji su na koncu pristali razgovarati i sudjelovati u istraživanju, obećala sam da će njihova i imena tvrtke ostati anonimna - ispričala je Iskra.



Diplomski rad Iskra Pejić obranila je prošle godine na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a vjeruje da će ovom problematičnom tematikom nastaviti baviti profesionalno.




Što jest mobbing



• napad na osobni integritet



dobacivanje pogrdnih izraza i vrijeđanja



• nejednak tretman



raspored radnog vremena uvijek lošiji nego ostalim zaposlenicima



• napad na radnu reputaciju



radnika se kažnjava jer je član sindikata



• kršenja radničkih prava



uskraćivanje slobodnih dana ili smanjivanje plaće



• napad na socijalni status



pričanje laži o pojedinoj osobi i izoliranje iz okoline



• zadiranje u privatnost



ispitivanje o privatnome životu, ali i omalovažavanje privatnog života
  Što nije mobbing



• stres na radnom mjestu



• loše poslovanje ili kriminal u organizaciji



• nedostatak posla ili povremena opterećenost



• nemogućnost sudjelovanja u odlučivanju



• prekovremeni rad



• negiranje profesionalnog usavršavanja



• niska plaća



• rad u smjenama (za sve zaposlenike)



• povremeni sukob i jednokratno vrijeđanje











Mobbing: Zlostavljanje koje traje najmanje šest mjeseci

Mobbing podrazumijeva psihičko zlostavljanje i ponižavanje osobe, a koje se odvija najmanje jednom tjedno, kroz najmanje šest mjeseci. O maltretiranju na poslu raspravljat će se sutra na Danu trgovaca, a tribinu će otvoriti Iskra Pejić svojim diplomskim radom u kojem je opisano 17 potresnih ispovijesti radnika žrtava mobbinga.



- Da bismo mogli raspravljati o mobbingu, potrebno je prvo čuti one radnike koji su mu bili izloženi. Na žalost, većina njih niti pod kojima uvjetima ne želi o tome razgovarati, čak i kada se garantira potpuna zaštita identiteta. U sindikatu imamo mnogo članova koji su bili zlostavljani na svojim radnim mjestima, no jedva smo njih 20-ak uspjeli nagovoriti da Iskri ispričaju svoje priče. To ne čudi, jer naš zakon još uvijek nije definirao što je mobbing pa su pravno nezaštićeni - ustvrdila je Dragica Mišeljić, predsjednica Sindikata trgovaca. Dodaje da je mobbing ozbiljna tema koja zahtijeva sagledavanje iz više perspektiva, kako bi se pronašao način za sprečavanje širenja mobbinga, ali i pomaganje onima koji su mu izloženi. Zato će na tribini sudjelovati i sutkinja s Općinskoga građanskog suda, liječnica, ali i direktor jednog trgovačkog lanca.



Sindikalnog organiziranja nema u Lidlu, Getrou, Kerumu i Pevecu Lidl, Getro, Kerum i Pevec trgovački su lanci u kojima nema niti jednog člana sindikata, saznajemo u Sindikatu trgovaca. U neke lance, poput Lidla, vodstvo sindikata čak nije uspjelo ni ući kako bi se samo predstavili radnicima.



- Običaj je da kada se otvori trgovački centar, mi s poslovođom ili upravom dogovorimo naš dolazak. Nakon toga neki se učlane, a do uvjeta za sklapanje prvog kolektivnog ugovora obično prođu dvije, tri godine. To je zato što zakon to dopušta, i to se neće samo od sebe promijeniti - istaknula je predsjednica sindikata Dragica Mišeljić.



Dodala je i kako se mnogima prilikom zapošljavanja zaprijeti da će biti otpušteni ako se učlane u sindikat, što je protuzakonito.



- Nagovaramo ljude neka na diktafon snimaju razgovore za posao, jer bez dokaza ne možemo učiniti baš ništa - savjetovala je Mišeljić.




Primjeri zlostavljanja na poslu

Namjerno nanošenje fizičke štete



• Prodavačicu koja je bolovala od vrste raka (koju ovdje ne navodimo kako bi identitet osobe ostao zaštićen) pa je često morala uzimati slobodan dan radi pretraga, šefica je kažnjavala tako što je sljedeći dan ova morala raditi i njezin posao. Naglasila je da to nije bilo u redu i zato što je uvijek imala zamjenu, a najgore od svega je što je šefica namjerno pokraj nje pušila cigarete, iako oboljela prodavačica ne smije biti izožena duhanskom dimu



Zlostavljanje radi nacionalnog podrijetla



• Skladištar je radi svog srpskog podrijetla bio ponižavan i šikaniran prvo od šefa, a onda i od svojih kolega, jer je ovaj o njemu neprestano širio lažne tračeve. Stalno ga je ispitivao otkuda su njegovi, misleći pritom jesu li i ostali članovi obitelji srpskog podrijetla, a kada god se ovaj pokušao suprotstaviti, prijetio mu je otkazom ili ga ponižavao pred ostalima








Jasminka Komar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 12:13