ZBOG STRAHA BEZ PRIJAVA

SRAMOTNA PRAKSA TRGOVAČKIH LANACA 'Svaki mjesec poslodavac mi oduzima od plaće za robu koja je ukradena i kojoj je istekao rok'

 Arhiva EPH

Radnica bosanskohercegovačke tvrtke Amko Komerc tvrdi kako svakog mjeseca, nakon što dobije plaću, dio vraća poslodavcu radi naknade za ukradenu robu i onu kojoj je istekao rok, piše Al Jazeera Balkans.

- Dobila sam plaću – 600 KM (300 eura). Od toga sam odmah, šefici prodavaonice dala 50 maraka (25 eura) za robu kojoj je istekao rok i 50 maraka za robu koja je ukradena - ispričala je M. T., zaposlenica jednog trgovačkog lanca u Sarajevu, ističući kako je to praksa iako radnici nisu ti koji kradu niti oni koji su krivi za staru robu. Tvrdi da je za dva mjeseca po navedenim osnovama, poslodavcu dala ukupno 150 KM,a na pitanje zašto poslodavac naknadu ne traži od onih od kojih bi to trebao, kaže kako 'ovako lakše i brže naplate štetu, a koja može biti napravljena ili izmišljena'.

M. T. ističe kako zaposlenici nikad ne znaju koliko će im biti oduzeto od plaće, ali da se nitko ne usuđuje to prijaviti u strahu od otkaza.

Iz Uprave Amko Komerca negiraju njene navode negiraju ističući kako robu kojoj je istekao rok vraćaju dobavljačima, a radnicima štetu za ukradenu robu naplaćuju samo na temelju sudske odluke. Ipak, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Ferhatović-Beširović ne sumnja u istinitost tvrdnji trgovkinje. Ističe kako je to uobičajena praksa.

- Takvih i sličnih slučajeva je puno, ne samo u Sarajevu, već u cijeloj BiH. Poslodavci rade sve da namire svoj dug i onda se pokrivaju internim aktima. Problem je što radnici prilikom zapošljavanja potpišu da će namiriti eventualno otuđenu robu, sve u želji da dobiju posao, a tek poslije shvate što su učinili - priča Ferhatović-Beširović, dodajući kako poslodavci mahom djeluju u onim tvrtkama gdje nema sindikata, a da radnici strahuju od otkaza pa ne žele prijaviti nepravilnosti u radu.

- Dođu nam samo kad su pred otkazom ili su već ga već dobili. Neki ne dođu ni tada, jer se nadaju da će opet nekad dobiti posao u kompaniji za koju su radili, ili oni ili članovi njihovih obitelji' - kaže predsjednica strukovnog sindikata, što potvrđuje i zaposlenica AK-a, koja dodaje da se 'samo rijetki, i to mlađi zaposlenici usuđuju reći nešto naglas, dok stariji radnici uglavnom šute i trpe, jer strahuju da ih nitko u tim godinama neće htjeti primiti na posao'.

Odvjetnici koji se bave sporovima iz oblasti radnog prava tvrde da su se sa slučajevima za ukradenu robu često susretali, no da još nisu čuli za slučaj da zaposlenici plaćaju za robu kojoj je istekao rok.

- Imali smo slične slučajeve radnika Mercatora i Klasa, gdje se od njih tražilo da plate ukradenu robu. Ima toga skoro u svakom trgovačkom lancu, samo se radnici plaše to prijaviti - govore odvjetnici i napominju da sudovi toliko sporo rade da se radnicima tužba ponekad ni ne isplati.

Na pitanje zašto kompanije ne osiguraju robu tako da prodavač nema ništa s tim, odvjetnici kažu da neki trgovački lanci imaju zaštitare, ali da je mnogima to dodatni trošak, pa radnike zadužuju da čuvaju robu. Mersiha Ferhatović-Beširović dodaje kako nije rijetka praksa da poslodavci od uposlenika traži da 'trče za lopovima'.

Svi se slažu da je jedini način da se zaposlenici zaštite od sumnjivih izdataka – nepristajanje na potpisivanje ugovora i internih akata pod pritiskom, inzistiranje na provođenju kompletne procedure koju nalaže zakon prilikom utvrđivanja štete i prijavljivanje nepravilnosti nadležnim organima. li se slažu i u tome da do toga neće skoro doći jer je strah od gubitka radnog mjesta veći od bilo kojeg iznosa kojeg neki radnik uplaćuje poslodavcu na ime 'ukradene' ili 'pokvarene' robe, piše Al Jazeera Balkans.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 15:57