EKSKLUZIVNO>>>ATMOSFERA U VELIKOJ JABUCI NAKON OSAMINE SMRTI

VIDEO Euforija je prošla i New York se vraća svom normalnom životu

ZAGREB - Nakon dana domoljubnog zanosa, New York se ponovno budi u svom užurbanom poslovnom ritmu. Podzemna željeznica u rush houru puna je, baš kao i svaki dan, a pojačane mjere sigurnosti mogle su se vidjeti samo na glavnim stanicama, mostovima, aerodromima te željezničkim i autobusnim kolodvorima.

Times Square, glavni njujorški trg, u usporedbi s mnoštvom okupljenih i razgaljenih stanovnika koji su na njemu dva dana ranije slavili smrt američkog neprijatelja broj jedan, djelovao je uspavano i pusto.

SPECIJAL: OSAMA BIN LADEN JE MRTAV

Zastave i transparenti

Prazničkog pjevanja, zastava i transparenata dan kasnije više nije bilo. Jedini znak da se nešto zaista i dogodilo bile su televizijske ekipe koje su se rasporedile po trgu i jedva primjetno veći broj policajaca, barem onih u uniformi.

- Ne mislim da se njegovom smrću išta promijenilo. Al-Qaida nije jedan čovjek i njegovim nestankom neće nestati i ona. Dok se ne razvije međusobno razumijevanje Istoka i Zapada, i dok Amerika ne prestane arogantno patronizirati cijeli svijet, postojat će opasnost od terorističkog napada. Treba raditi na prevladavanju uzroka koji su doveli do pojave islamskog fundamentalizma. Ovo je isprazna pobjeda koja ne znači zapravo ništa - rekao je poslovni čovjek pijući kavu prije odlaska na posao.

Republikanci slave

U mom uredu nije se moglo primijetiti ništa neuobičajeno. Svi su pili prvu jutarnju kavu i odlazili u dućan po doručak. Bin Ladena i Twinse nitko nije cijeli dan niti spomenuo. Kod prijatelja je bilo življe. Republikanci iz njegova ureda bili su ponosni na Navy Sealse.

Predsjedniku Obami ne pripisuju zasluge za ovaj, kako ga oni vide, veliki američki trijumf. Na Ground Zerou, stratištu gotovo tri tisuće žrtava terorističkog napada 11. rujna 2001., okupio se dan poslije Osamina ubojstva znatno manji broj ljudi s američkim zastavama i transparentima. Među okupljenima je bio i 20-godišnjak koji je srednjim prstom mahao Bin Ladenovoj fotografiji. - Jučerašnji dan bio je tako sladak, baš sladak. Nakon ovoga ćemo ih razbiti. Ali, s druge strane, budimo realni. Osamini momci sada su ljuti i htjet će se osvetiti. Ne krivim ih. Ali sad kad je on mrtav nitko se neće usuditi ponoviti ono što je on napravio.

Osama nije htio sud

Doduše, možda se pojavi netko još gluplji. Nebitno, danas je sretan dan. Sad znam kako se osjeća netko na Biskom istoku kad ubiju nekoga od naših. Neka se svi oni j... i j... se i ti Osama i nadam se da će ti u paklu biti puno gore nego meni. Neka Bog blagoslovi Ameriku - rekao je Juan Hernandez iz Brooklyna.

Umjerenija Teksašanka Kelly Ireland, koja već godinama živi u New Yorku, smatra da su vlasti učinile ispravnu stvar. - Poslali su poruku da nećemo tolerirati masovne ubojice naših građana, a obiteljima žrtava pokazali su da ih nismo zaboravili. U idealnom svijetu, čak bi i masovni ubojica bio odveden pred sud i trebao imati pravo na pravni sustav, ali jasno je da bi se Osama bin Laden borio do smrti. To je bio najosjetljiviji kraj ove priče.”

SAD je tako i dalje ostao podijeljen između onih koji smatraju da selektivna ubojstva nisu put kojim se ostvaruje pravda i onih koji u ovoj smrti vide veliku pobjedu cijele zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 23:21