NAJBOLJI OD NAJBOLJIH

VIDEO Upoznajte pripadnike DevGru-a, tajne elitne jedinice koja je ubila Osamu bin Ladena

Pripadnici DevGru-a sudjelovali su u hvatanju Radislava Krstića, osuđenog za masakr u Srebrenici, kao i diktatora Manuela Noriege, a prema njihovoj akciji u Somaliji snimljen je američki film "Pad crnog jastreba"
 YouTube

Osama bin Laden , vođa ozloglašene al-Qa'ide i i glavni krivac za teroristički napad na Ameriku 11. rujna, nakon uspješnog desetogodišnjeg skrivanja od američkog osvetničkog pogleda, prema dostupnim informacijama ubijen je od strane elitne antiterorističke jedinice imena DevGru .

Poznata kao Navy SEAL Team Six, kasnije preimenovana u United States Naval Special Warfare Development Group - ili skraćeno DevGru, pod zapovjedništvom je Združenog stožera specijalnih operacija (JSOC), tajne elitne grupe koja koordinira antiterorističke i ostale sigurnosne misije diljem svijeta. Osim DevGru-a, u grupi djeluju postrojba Delta Force i 24. eskadrila američkih zračnih snaga.

SPECIJAL: OSAMA BIN LADEN JE MRTAV

Stacionirani u vojnoj zračnoj bazi Pope i Fort Braggu u Sjevernoj Karolini, JSOC je utemeljen 1980. godine nakon neuspješnog spašavanja taoca iz američke ambasade u Teheranu tijekom operacije "Orlova kandža" ("Eagle Claw").

Postrojba zadužena za antiterorističke operacije u morskom okruženju u narednim je godinama u funkciju puštena pod imenom SEAL Team Six, ime koje je korišteno kako bi zbunilo Sovjete s obzirom da su u to vrijeme postojale samo tri Navy SEAL ekipe, a ne barem šest kako ime sugerira.

1987. godine, SEAL Team Six preimenovan je u United States Naval Special Warfare Development Group, ili DevGru.

Dok je jedinica DevGru, kao i detalji o njezinim vojnim operacijama, obavijena velom tajne, vjeruje se da su njezini pripadnici pomno odabrani iz preostalih SEAL timova, te ostatka mornarice.

Uz nemilosrdnu obuku kroz koju pripadnici SEAL-a (akronim za uvjete u kojima postrojba izvršava misije, sea, air and land - more, zrak i kopno) moraju proći, DevGru kandidati dodatno moraju svladati posebne antiterorističke tehnike - i to sve prije konačne rigorozne selekcije.

Prema stranici GlobalSecurity.org , postrojba trenutno broji oko 200 operativaca, kao i 300-tinjak specijalista za razvoj posebne opreme i oružja.

Unatoč činjenici što svakodnevno riskiraju vlastiti život, te im je "ured" smješten na najnegostoljubivijim lokacijama diljem svijeta - od vlažne džungle do usijane pustinje, DevGru operativci i nisu baš bajno plaćeni. Ako je vjerovati podacima Ministarstva obrane, godišnja plaća im iznosi oko 54.000 američkih dolara, što je na razini profesora u Americi - piše ABC News .

U listopadu 2010. godine DevGru je ponovno dobio novo ime, no njihov naziv još uvijek nije poznat javnosti.

Iako je većina vojnih operacija izvršenih od strane DevGrua povjerljiva, nekolicina njihovih aktivnosti ipak je objavljena i potvrđena javnosti, poput nedavnog napada na tajni utvrđeni kompleks Osame bin Ladena u pakistanskom gradu Abbottabadu.

Potvrđene tajne operacije DevGru-a:

Operacija Hitan bijes (Urgent Fury) 1983.

SEAL Team Six sudjelovao je u invaziji na Grenadu, nakon što su u listopadu 1983. komunisti preuzeli vlast male otočne državice na jugoistoku Karipskog mora. Četvero pripadnika SEAL-a poginulo je u misiji prilikom iskrcavanja iz helikoptera u more. Jedinica je zaslužna za spašavanje guvernera Paula Scoona, koji je u kućnom pritvoru čekao smaknuće.

Operacija Pravedan povod (Just Cause) 1989.

Pripadnici jedinice Delta Force, uz pomoć DevGru-a i ostalih specijalnih jedinica, zaslužni su za uhićenje diktatora Manuela Noriege tijekom američke invazije na Panamu u prosincu 1989.

Operacija Vinobojka (Pokeweed) 1990.

DevGru se 1990. godine vratio u Panamu da bi uhvatio kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara. Operacija je, smatra se, neuspjela zbog pogreške obavještajnih službi.

Bitka za Mogadišu 1993.

Operativci DevGrua sudjelovali su u međunarodnoj vojnoj operaciji "Gotička zmija" pod vodstvom Amerikanaca, čiji je cilj bilo hvatanje somalskog gospodara rata Mohameda Farrah Aididija u listopadu 1993. Operacija je kulminirala u žestoku bitku na ulicama glavnog somalskog grada, kasnije opisanoj u knjizi "Black Hawk Down: A Story of Modern War", prema kojoj je snimljen i film.

Uhićenje ratnih zločinaca u Bosni 1998.

Nakon završetka rata na prostorima bivše Jugoslavije, jedinice DevGrua poslane su na zadatak u Bosnu kako bi uhvatili optuženike za ratne zločine i priveli ih pred lice pravde u Haagu. Jedan od DevGru-ovih "žrtava" bio je i general Republike Srpske Radislav Krstić, odgovoran za masakr u Srebrenici 1995., prva osoba koju je haški tribunal osudio zbog genocida na kaznu od 46 godina.

Pokušaj spašavanja Linde Norgrove 2010.

U listopadu 2010. operativci DevGrua predvodili su napad na talibanski kompleks u Afganistanu. Njihov zadatak bio je spasiti otetu članicu humanitarne organizacije - Škotkinju Lindu Norgrove, no ona je tijekom spašavanja poginula od posljedica ranjavanja nakon eksplozije ručne granate. Kasnije provedenom istragom utvrđeno je da se Linda našla usred vatrene linije, a kobnu granatu bacio je jedan od operativaca DevGru-a. Nekoliko tjedana kasnije, američki mediji izvjestili su da je nekoliko članova jedinice disciplinirano zbog skrivanja okolnosti pod kojima je humanitarka poginula.

Sukobi u Afganistanu i Iraku od 2001. do dan-danas

Operativci DevGru-a odigrali su niz važnih uloga u sukobima u Afganistanu i Iraku, a njihove mete bili su ključne figure Talibana i al-Qa'ide. U njima su blisko surađivali s američkom Centralnom obavještajnom agencijom (CIA).

Ubojstvo Osame bin Ladena 2011.

Glavni odgovorni za teroristički napad na New York i Washington 11. rujna 2001., vođa al-Qa'ide Osama bin Laden, nakon desetogodišnjeg uspješnog bježanja i skrivanja od Amerikanaca, ubijen je u pomno planiranoj akciji hicima u glavu. Cijela akcija je trajala svega 40 minuta, a nesretan pad helikoptera (navodno zbog kvara) umalo je upropastio operaciju. U konačnici je ubijeno ili uhićeno 22 osobe, a svi pripadnici DevGru-a preživjeli su misiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2024 02:41