SLUČAJ KOJI JE DOVEO DO PROMJENE ZAKONA

Velika Britanija: Osuda za dvojicu rasističkih nasilnika koji su 1993. u Londonu ubili mladića

 AP

LONDON - Dvojica muškaraca su u utorak osuđena za ubojstvo Stephena Lawrencea. U srijedu će im biti izrečena i kazna, a prijeti im doživotni zatvor. Radi se o ubojstvu koje se dogodilo 1993., a njegova istraga je dovela do razotkrivanja rasizma u londonskoj policiji i do promjena zakona, kojima se sada dvaput može istoj osobi suditi za isti zločin.

Stephena Lawrencea je na autobusnoj postaji u Londonu nasmrt izbola grupa rasistički nastrojenih bijelih mladića, među kojima su bili i Gary Dobson (36) i David Norris (35). Prvo suđenje je bilo neprofesionalno izvedeno, a na ponovljenom suđenju tužiteljstvo je do osude dovelo prezentiranjem novih dokaza.

Sudac William Macpherson je u izvještaju 1999. spomenuo "institucionalni rasizam" u londonskoj policiji kojom dominiraju visoki dužnosnici bijelci. Slučaj S. Lawrencea pomogao je i da se iz zakona izbaci odredba po kojoj nitko ne može dvaput na sud zbog istog zločina. Naime, Gary Dobson je 1996. oslobođen optužbe za to ubojstvo, a zatim su ga privatno tužili roditelji ubijenoga. Odredba da se istoj osobi dvaput ne smije suditi za isti zločin izbačena je iz zakona prije nekoliko godina.

Majka ubijenog mladića Doreen Lawrence rekla je da osjeća mješavinu bijesa i olakšanja. Ona se godinama borila za pravdu za njenog sina. Lawrence je pokopan na Jamajci koja je bila domovina njegovih roditelja, koji su u Veliku Britaniju emigrirali šezdesetih godina 20. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 19:24