PRONAĐENA U LOKVI KRVI

Majku petero djece pretukli do SMRTI i ostavili poruku: Ti si teroristkinja. Vrati se natrag u svoju zemlju, Irak

Obitelj je prije ubojstva dobila prijetnju, no ignorirala ju je misleći da je riječ o najobičnijoj dječjoj podvali

Nakon prosvjeda diljem zemlje zbog smrti 17-godišnjeg crnog mladića Trayvona Martina u Floridi, za kojeg se vjeruje da je žrtva rasističkih predrasuda, smrt još jednog pripadnika manjina izazvala je žučne debate i veliku pozornost u SAD-u.

Iračanka Shaima Alawadi (32), majka petero djece, pronađena je u lokvi krvi, no živa, sredinom prošlog tjedna u predgrađu San Diega. Uz nju je, objavljeno je, stajala poruka “vrati se u svoju zemlju, teroristkinjo”.

Pronašla ju je kći

Vjeruje se da je riječ o zločinu iz mržnje iako policija istražuje i druge mogućnosti.

Alawadi, kći šijitskog propovjednika povezanog s iračkom vladom, pronađena je oko 11 sati ujutro u vlastitom dnevnom boravku, brutalno pretučena i ostavljena da iskrvari. Pronašla ju je 17-godišnja kći koja je u vrijeme napada spavala na katu. - Neka mi onaj tko je ovo učinio kaže zašto! Uzeo mi je majku, moju najbolju prijateljicu. Mi nismo teroristi, on je terorist. Ali jedno o njemu znam. Nije ni kršćanin, ni musliman, ni Židov. To je osoba koja ne pozna boga jer inače ovakvo nešto nikad ne bi napravila, rekla je Fatima.

Žustra rasprava

Shaima Alawadi preminula je od posljedica ozljeda u subotu, kad je skinuta s respiratora, tri dana nakon napada.

Obitelj je policiji rekla kako je nedugo prije napada Alawadi pronašla sličnu prijeteću poruku u blizini kuće, no ignorirala ju je pomislivši da je riječ o dječjoj podvali.

Vijest o smrti kućanice i majke petero djece iz San Diega proširila se Twitterom i za nekoliko sati postala najkomentiranija tema na globalnoj razini. Komentatori iz svih dijelova Amerike brzo su je povezali sa slučajem 17-godišnjeg Trayvona Martina, mladića kojeg je ubio lokalni čuvar, najvjerojatnije jer mu je bio sumnjiv kao mladi crnac s kapuljačom, nepoznat u susjedstvu.

Je li Shaima Alawadi bila žrtva mržnje zbog stranog podrijetla? Još se ne zna, a policija ističe da se okolnosti još istražuju. Na kući su pronađeni neki znakovi provale, izjavila je policija. Iako isprva nije objavila informaciju o poruci mržnje kraj pretučene žene, policija je naknadno izvijestila o tome te istaknula kako je obitelj prethodno dobila prijetnju, no nije je prijavila jer je nije smatrala ozbiljnom.

Obitelj Shaime Alawadi u SAD je stigla 1993. godine, nakon što je ustanak u toj zemlji ugušio Sadam Husein.

Skromna i pristojna

U predgrađe San Diega El Cajon preselili su se nedavno. Riječ je o gradu sa 100.000 stanovnika, opisanom kao konzervativnom, domu druge najveće iračke zajednice u SAD-u.

Među 40.000 tamošnjih Iračana ovakav je napad posljednje što bi se očekivalo.

Prijateljica preminule opisala ju je kao “skromnu i pristojnu ženu” koja je nosila hidžab. Alawadi je bila kućanica i majka, a njezin suprug, kao i njezina braća, suradnici su američke vojske, rekli su susjedi.

Rade kao savjetnici za kulturna pitanja u treniranju američkih vojnika za službu na Bliskom istoku.

Ferrari Sheppard, jedan američki bloger, ubojstva je povezao s islamofobičnom atmosferom, poraslom u SAD-u nakon invazije te zemlje na Irak.

Ipak, muslimanska zajednica slaže se da ovakav zločin još nije zabilježen.

Nakon 11. rujna bilo je napada na džamije ili muslimane. No nema znakova podignutih tenzija u gradiću u kojem se dogodio ovaj zločin.

Pravedna kazna

- Prije nekoliko godina napadnut je jedan taksist. No ovakvo nešto nije zabilježeno. Zajednica je šokirana i čekamo rezultate istrage. Želimo da se počinitelji pravedno kazne, rekao je Hanif Mohebi, istaknuti član islamske zajednice San Diega.

Objavljeno je da će tijelo 32-godišnje žene biti prevezeno u Irak na trošak iračke vlade zbog njezina oca, gdje će biti pokopana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 03:54