NOVI SIMBOL BRUTALNOSTI PUTINOVA REŽIMA

Vasilij Aleksanjan: Imao je AIDS i rak. Držali su ga u pritvoru dok nije bilo prekasno

ZAGREB - Smrt bivšeg direktora Jukosa Vasilija Aleksanjana postala je novi simbol brutalnosti Putinova režima. Aleksanjan je bio odvjetnik, školovan na Harvardu, direktor Jukosove pravne službe. Kad je Jukos zapao u probleme sa zakonom jer je uprava optužena za utaju poreza i pranje novca koje se mjerilo u milijardama, šef Jukosa Mihail Hodorkovski postavio je Aleksanjana za potpredsjednika kompanije.

Jukos je bio ogromna međunarodna operacija. Prisvojiti Jukos i izbaciti iz igre sve njegove šefove, a posebno Hodorkovskog koji je pokazivao i političke ambicije, bio je Putinov strateški cilj. Uspio je pridobiti dva moskovska središta Jukosa i oslabiti Hodorkovskog.

Aleksanjanova uloga bila je organizirati upravljanje kompanijom iz sjedišta u Londonu, tako da se zaobiđu moskovske podružnice koje su odbijale sva naređenja i slušala samo Rosneft koji je kontrolirala vlada. Aleksanjan je tvrdio da su financijske malverzacije počele upravo onda kad je London izgubio moć nad ruskim sjedištima Jukosa. Kad je 2003. uhapšen Mihail Hodorkovski, Aleksanjan mu je bio odvjetnik, kasnije i njegovu poslovnom partneru Platonu Lebedevu koji je također u zatvoru i nedavno su mu na postojeće optužbe dodali i onu za huliganstvo.

Iznuđeni iskaz

Branio ih je od optužbi za utaju poreza i pranje novca u kojima je prema tužiteljstvu ukradeno najmanje 12 milijuna rubalja. Tri godine kasnije, 6. travnja 2006., sam je uhićen pod istim optužbama kao Hodorkovski. Aleksanjan je uhićen na temelju iskaza njegove bivše suradnice Svetlane Bahmine. On je tvrdio da je tužiteljstvo iznudilo njezin iskaz i da Bahmina laže.

U zatvoru je počeo štrajk glađu jer su ga uhitili bez saslušanja pred istražnim sucem pa je uhićenje nezakonito. Štrajkao je nepuna dva tjedna. U svojoj ćeliji Mihail Hodorkovski sam je počeo štrajk glađu kao bi podržao Aleksanjana.

Nedugo nakon što je došao u pritvor otkriveno je da je obolio od AIDS-a, a kasnije su mu dijagnosticirani i tuberkuloza i rak jetre koji je metastazirao na limfne čvorove. Već je zbog jedne nesreće u djetinjstvu bio slijep na jedno oko, a u zatvoru je počeo gubiti vid na drugome. Hitno je trebao terapiju za HIV i kemoterapiju, ali sud je odbio oboje. Da Aleksanjan ima ima AIDS ruska je javnost otkrila na postupku pred Vrhovnim sudom, kada je tužitelj Vladimir Komutovski taj podatak upotrijebio da diskreditira Aleksanjana.

Tražili lažne dokaze

Ruski sud oglušio se na tri rješenja Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koji je u studenome 2007. i dva puta u prosincu iste godine tražio da se Aleksanjana pusti na liječenje. Aleksanjan je tvrdio da ga tužiteljstvo ucjenjuje, kako traže da dâ lažne dokaze protiv drugih direktora Jukosa kako bi mu omogućili liječenje. Aleksanjana su iz pritvora na onkologiju zatvorske bolnice prebacili tek u veljači 2008.

Pušten uz jamčevinu

Tamo su ga lancima vezali za krevet. Aktivisti za ljudska prava upozoravali su da Aleksanjana u bolnici drže u ponižavajućim i neljudskim uvjetima. Šest mjeseci kasnije moskovski sud je odlučio da ga vrate u pritvor, iako su sve bolesti napredovale.

Nakon mjesec dana u pritvoru, pod još jednim pritiskom Europskog suda za ljudska prava, drugi je moskovski sud srušio odluku o pritvoru i naredio da se Aleksanjana pusti na adekvatno liječenje, ali uz kauciju od 50 milijuna rubalja, više od milijun eura. Tek kada položi novac, rekao je sudac, Aleksanjan će biti pušten. Aleksanjan je te uvjete nazvao “ciničnom sprdnjom sa zakonom i zdravim razumom”. Bilo je pitanje i hoće li skupiti novac. On, Hodorkovski i ostali direktori Jukosa ostali su bez većeg dijela bogatstva kad je srušena vrijednost njihovih udjela u kompaniji, kad su izbačeni ili je njihov novac blokiran.

Aleksanjan je položio jamčevinu i pušten je u siječnju 2009. Bez puno medijske pažnje sud je lani odbacio sve optužbe protiv njega kao nedokazane, otišle su u zastaru. Za Vasilija Aleksanjana, međutim, bilo je kasno. Liječenje mu je neznatno produljilo život, ali više nije moglo uspjeti.

Odvjetnik Mihaila Hodorkovskog, Juri Šmidt, rekao je da je Aleksanjan posljednje godine života proživio kao na vulkanu.

“Razgovarao sam s njegovim prijateljem. Rekao mi je da je Vasilij dobro, da može jesti i piti. Ali cijelo je vrijeme živio u stanju u kojemu bi ga i najmanja infekcija mogla odmah ubiti.” Aleksanjan je umro od komplikacija izazvanih AIDS-om 3. listopada sa samo 39 godina, uz njega je bila samo obitelj; otac, dva brata i sin.

‘I narod nam je okrutan’

Poznati ruski borci za ljudska prava, odvjetnik Lev Ponomarjov i Valerij Borščjov tvrde da je “Aleksanjan praktički ubijen”, da je sud bio svjestan da ubrzava njegov kraj držeći ga u zatvoru. “Na vlasti nam je okrutan sistem”, rekao je Ponomarjov. “I narod nam je okrutan, ne samo sistem.”

Nakon smrti Vasilija Aleksanjana Sjedinjene Države i Velika Britanija proširile su svoju crnu listu ruskih dužnostnika kojima je trajno uskraćena viza za ulazak u te zemlje. Na taj su popis dodana imena 31 ruskog dužnosnika koji su sudjelovali u procesu koji je doveo do Aleksanjanove smrti, a popis je objavljen u listu Novaja Gazeta, na blogovima ruskih novinara i na društvenim mrežama.

Među imenima je i predsjednik Istražnog odbora Aleksander Bastrikin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 00:49