TRAŽI SE LIBIJSKI DIKTATOR

UN-ov sud želi uhititi Gadafija i njegove sinove zbog zločina protiv čovječnosti

Dokument tužiteljstva na 74 stranice opisuje zločine libijskog diktatora - od upadanja civilima u domove do pucanja po vjernicima u džamiji
 SIPA

TRIPOLI - Međunarodni kazneni sud zatražio je nalog za uhićenje Moamera Gadafija i njegovog sina Saifa al Islama optužujući ih za zločine protiv čovječnosti. Na popisu potencijalnih uhićenika našao se i šef libijske obavještajne službe Abdullah al Senussi i to zbog nasilnog gušenja prosvjeda tijekom veljače ove godine.

Glavni tužitelj Luis Moreno-Ocampo na novinskoj konferenciji u Haagu istaknuo je kako su Gadafijeve pristaše napadale civile u njihovim domovima, pucale po prosvjednicima i pogrebnim povorkama te snajperima 'skidali' vjernike na izlasku iz džamije.

Moreno-Ocampo, inače argentinskog podrijetla, podnijet će sudskom vijeću dokument od 74 stranice koji tereti gore navedene, a potom će se odlučiti postoje li dokazi za potvrdu optužbi i izdavanje međunarodnog uhidbenog naloga. Za donošenje odluke trebat će im nekoliko mjeseci.

Uvjeren je kako će odluka suda biti pozitivna jer ima i 'previše dokaza' koji upućuju da je napade na civile naredio sam Gadafi. Tužiteljstvo je u dva mjeseca pregledalo više od tisuću dokumenata među kojima su bili i video snimke te fotografije kao i intervjui sa svjedocima zločina. Istraga je usmjerena protiv libijskog diktatora te još sedmero ljudi.

U prosvjedima protiv 40-godišnje vladavine Moamera Gadafija koji su počeli 15. veljače poginulo je više tisuća ljudi dok je 750 tisuća bilo prognano.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 12:11