LIBIJA

NATO: Gadafi, silazi s vlasti ili stižu helikopteri Apache i Tiger

Velika Britanija i Francuska dale su helikoptere Apache i Tigar

ZAGREB - Velika Britanija i Francuska spremne su poslati svoje helikoptere u Libiju kako bi pomogle pobunjenicima u borbi protiv snaga lojalnih pukovniku Gadafiju, potvrdio je NATO, a izvijestio britanski The Guardian.

Još jedna prilika

No, zapadni saveznici dat će još jednu priliku diplomaciji. Naime, na sastanku G8 u francuskom Deauvilleu objavljeno je da je Rusija pristala preuzeti posredništvo u Libiji (nakon što je službena Moskva potvrdila da je Gadafi potrošio sve svoje kredite i stoga mora odstupiti) te će se pukovniku dati još jedna šansa da siđe s vlasti.

Očekuje se još i misija južnoafričkog predsjednika Jacoba Zume kako bi se pukovnika uvjerilo da odustane od borbe.

Pomoć pobunjenicima

Ako te diplomatske akcije ne daju rezultat, tada se može očekivati da će Velika Britanija na teren poslati svoje helikoptere Apache, a Francuska Tigrove.

Oni bi mogli pružati izravnu vatrenu podršku pobunjenicima i tako im olakšati borbu protiv Gadafijevih snaga. Osim toga, NATO je proteklih dana pojačao zračne napade pa je u subotu izveden i niz napada tijekom dana, što se donedavno nije radilo.

No, u zraku je i dalje ključno pitanje: hoće li Gadafi pristati na bilo kakvu izlaznu strategiju? Naime, ako siđe s vlasti, neće ostati u Libiji. Zasad se nije javilo puno zemalja koje su mu sklone dati utočište, a problem je i u tome što je većina novca koji je spremio po zapadnim bankama zamrznuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:39