NORVEŠKA POD UZBUNOM

Uhićeni članovi al-Qa’ide pripremali napade

Trojac je navodno bio povezan s neuspješnim napadima u Britaniji i SAD-u
Norway's Prime Minister Jens Stoltenberg (R) and Minister of Justice Knut Storberget hold a news conference in Oslo July 8, 2010. Norwegian police arrested three men on Thursday suspected of planning attacks and having links to al Qaeda and to people under investigation in the United States and Britain. REUTERS/Gorm Kallestad/Scanpix (NORWAY)
 Reuters

OSLO - Dvije su osobe uhićene danas ujutro u Norveškoj, a jedna u Njemačkoj zbog sumnje da su članovi terorističke mreže al-Qa’ida te da su planirali bombaški napad, odnosno pripremali “terorističke aktivnosti”.

Norveške su vlasti objasnile da se radi o tri muškarca, i to Ujguru iz Kine (39) koji je imao norveško državljanstvo te Iračaninu (37) i Uzbeku (31), koji su imali dozvolu boravka u Norveškoj. Mjesto gdje su uhićeni, njihova imena kao i lokacije na kojima su namjeravali izvesti napad vlasti nisu željele otkriti. Trojac je navodno povezan s propalim bombaškim napadima u New Yorku i Manchesteru u Velikoj Britaniji, a vlasti su ih pratile kojih godinu dana.

- Vjerujemo da je ova grupa bila povezana s osobama u inozemstvu koje su mogle biti povezane s al-Qa’idom i ljudima uključenim u istrage u drugim državama, među ostalima SAD-u i Britaniji - istaknula je Janne Kristiansen iz norveške policije te objasnila kako su na kraju ipak izašli u javnost s cijelim slučajem, iako to nije išlo u prilog istrazi, jer je postojala opasnost da se vijest o uhićenjima objavi u međunarodnim medijima.

Norveška je, smatraju neki stručnjaci, bila odabrana kao meta napada zbog angažmana njezinih vojnika u Afganistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 20:25