KONTROVERZNI ZAKON

U Belgiji na korak do ozakonjenja eutanazije djece

Procedura je izrazito rigorozna, ali za sada i jedinstvena (osim u Nizozemskoj, u kojoj već 12-godišnjaci imaju pravo na eutanaziju)

Senatski odbor parlamenta Kraljevine Belgije u srijedu je s 13 prema 4 izglasao kontroverzni zakon kojim se dopušta eutanazija djece i odraslih koji pate od demencije. U proceduralnom smislu, ovo je prvi korak i sada slijede amandmani, a onda i odluka u parlamentu.

PROMIJENIO SPOL, PA EUTANAZIRAN S 44 GODINE 'Grudi su mi bile grozne, a tijelo mi je odbacilo penis'

Procedura je izrazito rigorozna, ali za sada i jedinstvena (osim u Nizozemskoj, u kojoj već 12-godišnjaci imaju pravo na eutanaziju): ubojstvo iz samilosti ubuduće će imati pravo tražiti i mlađi od 18 godina, ako se nalaze u terminalnoj fazi bolesti, a u stanju su racionalno donositi odluke. Zagovornici proširenja eutanazije na djecu, uvjereni su kako je ova mjera ispravna kada se odnosi na djecu koja se nalaze u bezizlaznim bolovima i nema nade u ozdravljenje. Njihovi neistomišljenici postavljaju pitanje koliko je netko tko ima osam ili četrnaest godina, u stanju donijeti racionalnu odluku kako želi umrijeti. Usto, nekoliko dvojbenih eutanazija posljednjih godina, otvorili su raspravu, nije li u Belgiji došlo do pretjeranog proširenja mogućnosti eutanazije na osobe koje nisu smrtno bolesne. U nekoliko slučajeva, odlučeno je da su depresija pa čak i nezadovoljstvo vlastitim izgledom, dovoljni razlozi za eutanaziju.

Belgija je eutanaziju uvela još 2002., ali isključivo ju primjenjujući na odraslima. Ubojstvo iz milosrđa je medicinski gledajući, jednostavan postupak – liječnici najprije pacijentima daju snažne sedative, a nakon toga, medikament koji zaustavlja rad srca. Otkako je eutanazija zakonski dopuštena, višestruko je povećan broj osoba koje su se odlučile na ovaj način prekinuti patnje, dok je 2003. eutanazirano 235 osoba, u samo jednom desetljeću broj postupaka je povećan za preko pet puta i 2012. bilo je 1.432 prekida života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 00:51