PRAVO NA SMRT

DOPUSTIT ĆE SE EUTANAZIJA MALE DJECE? Belgija želi olakšati muke teško bolesnim mališanima

Odbor belgijskog parlamenta ove je srijede velikom većinom glasao za prijedlog zakona koji će pravo na eutanaziju proširiti i na najmlađe

Moja mala Ella-Louise umrla je u utorak. U ponedjeljak sam na njezinu licu još vidjela bol. Bila sam bijesna jer joj nisam mogla dati fatalnu dozu lijeka koji bi okončao muke, nego samo sredstva za ublažavanje boli, prisjeća se Linda van Roy posljednjih sati svoje kćerkice koja je preminula prije dvije godine. Ella-Louise imala je samo deset mjeseci, a umrla je od posljedica Krabbeove bolesti, rijetkog i smrtonosnog genetskog oboljenja koje uništava živčani sustav.

Burna rasprava

- Odlučila sam javno ispričati svoju priču kako bih pomogla da druga djeca ne umiru u mukama dok roditelji gledaju njihovu bol - ispričala je Belgijanka Linda van Roy.

Priča ove mlade majke, koja se pojavila u nizu medija, uključujući CNN i Independent, predstavlja jednu stranu burne rasprave koja se posljednjih mjeseci vodi u Belgiji. Ta je država, kao druga u svijetu, 2002. godine legalizirala eutanaziju osoba starijih od 18 godina. No, Socijalistička stranka, koja je članica aktualne belgijske vlade, prije nekoliko mjeseci predložila je da se pravo na eutanaziju proširi i na djecu koja pate od neizlječivih bolesti i trpe nepodnošljivu bol, a nema nade za njihovo ozdravljenje. Odbor belgijskog parlamenta ove je srijede velikom većinom glasao za prijedlog zakona koji će pravo na eutanaziju u određenim slučajevima proširiti i na djecu.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

- To je važan korak ne samo za same maloljetnike, nego i za liječnike koji se suočavaju s takvim situacijama - izjavio je za Guardian Jean-Jacques De Gucht, zastupnik u belgijskom parlamentu iz stranke Otvoreni flamanski liberali i demokrati koja podržava prijedlog zakona. Iako su protiv demokršćani, koji su također članovi vladajuće koalicije koju predvodi socijalistički premijer Elio Di Rupo, i radikalni desničari, analitičari smatraju da će zakon proći glasovanje u parlamentu. Nadalje, ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da većina Belgijanaca podržava proširenje zakona o eutanaziji i na maloljetnike. Prema tom zakonu, odluka o eutanaziji osoba mlađih od 18 godina donosila bi se uz suglasnost roditelja neizlječivo bolesne djece, liječnika i psihologa.

Djetetova patnja

Slična procedura, tzv. Protokol iz Groeningena, već je moguća u Nizozemskoj. Taj je protokol 2004. godine sastavio dr. Eduard Verhagen, pedijatar iz Sveučilišne bolnice u Groeningenu, koji je tada javno priznao da je 2003. sudjelovao u eutanaziji četvero neizlječivo bolesne djece. Prema Protokolu iz Groeningena, eutanazija kod djece dopuštena je samo kada se djetetov liječnički tim i neovisni stručnjaci slože oko toga da nema šansi za poboljšanje stanja te da nikakav tretman ne može olakšati djetetovu patnju. Dakako, odluka o eutanaziji može se donijeti samo uz suglasnost roditelja. Analitičari smatraju da je u posljednjih desetak godina u Nizozemskoj bilo samo nekoliko slučajeva eutanazije neizlječivo bolesne djece, ali nijedno pritom nije bilo mlađe od 12 godina što je zakonski limit.

Ilegalna praksa

Prema sadašnjem prijedlogu belgijskog zakona o eutanaziji ne bi postojala dobna granica, što je najveća točka prijepora u javnim raspravama.

- Liječnici u praksi prekidaju život neizlječivo bolesne djece, baš kao i odraslih. No, danas je to u sivoj ili čak crnoj zoni jer je ilegalno - izjavio je za CNN pedijatar Gerlant van Berlaer sa Slobodnog sveučilišta Bruxelles. On je jedan od potpisnika otvorenog pisma koje je 16 belgijskih pedijatara uputilo javnosti, tražeći mogućnost proširenja eutanazije na djecu. Van Berlaer je istaknuo kako se eutanazija prakticirala kod malog broja smrtonosno bolesnih mališana.

No, mnogo je kritičara zakona i među medicinskim osobljem. Primjerice, medicinska sestra Sonja Develter, koja se specijalizirala za njegu teško bolesnih mališana do kraja njihova života, tvrdi da nikada nije srela dijete koje je tražilo da umre. - Glavna briga za djecu su njihovi bližnji. Djeca mi kažu: ‘Nije teško umrijeti, ali molim vas pripazite nakon toga na moje roditelje’ - rekla je Sonja Develter.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 22:55