IZVRTANJE ČINJENICA

Turci ljutiti zbog serije o Sulejmanu Veličanstvenom: 'Ispada kao da je cijeli život proveo u spavaćoj sobi!'

Vijeće za radiotelevizijsko emitiranje u Turskoj primilo je više od 100.000 pojedinačnih i kolektivnih pritužbi na seriju

ANKARA - Vijeće za radiotelevizijsko emitiranje u Turskoj primilo je više od 100.000 pojedinačnih i kolektivnih pritužbi na seriju "Sulejman Veličanstveni" i to zbog izvrtanja povijesnih činjenica i narušavanja ugleda ličnosti i institucija od nacionalne i povijesne važnosti.

Zastupnik vladajuće Stranke pravde i razvoja Oktaj Saral je zbog toga dostavio Nacrt zakona o povijesnim serijama i filmovima, koje govore o događajima i ličnostima od nacionalne vrijednosti, a koji su u serijama i filmovima prikazane u pogrešnom svijetlu.

Saralov prijedlog podrazumijeva promjene u Zakonu o osnivanju i emitiranju radiotelevizijskih stanica, prenosi Anadolija.

On je naveo da je ovaj prijedlog rezultat rada posljednjih nekoliko godina koji se ogledao u praćenju televizijskih emisija, publikacija u kojima je došlo do povećanja obezvređivanja nacionalnih i duhovnih vrijednosti.

- Kroz ove serije su osobe od nacionalne vrijednosti prikazane na različite načine. Kao primjer za to je život velikog osvajača sultana Sulejmana Veličanstvenog čiji život je prikazan kao da ga je proveo u spavaćoj sobi i na veoma neumjesan način, rekao je Saral.

Ova serija, dodao je on, se prikazuje i u inozemstvu pa na taj način i drugi narodi stvaraju pogrešnu sliku o ovoj povijesnoj ličnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 04:00