TEŠKA ODLUKA

Troje Hrvata s još 6000 ljudi čeka eutanaziju

Klinika Dignitas u 12 godina koliko postoji pomogla je u samoubojstvu 1041 osobe iz 29 zemalja
 Niška Stipaničev/CROPIX

ZAGREB - U kontroverznoj klinici, u kojoj je skončao Britanac John Huff, želi umrijeti i troje Hrvata, objavio je ranije Jutarnji list. No, nije potvrđeno je li netko od njih zaista u toj klinici i počinio samoubojstvo.

Klinika Dignitas je, inače, u 12 godina pomogla u samoubojstvu 1041 osobi iz 29 zemalja svijeta, a na listi čekanja je 5989 iz cijelog svijeta.

Tvornica smrti?

- Teško je to shvatiti onima koji kroz to nisu prošli - objašnjava Huffova kći Dianne, koja je izjavom da je pomogla ocu da umre, zbog velike ljubavi prema njemu, i iznošenjem detalja o tome što je obitelj prošla nakon odluke u britanskoj javnosti podigla mnogo prašine. Prošle je godine, inače, rekordan broj Britanac zatražio njihovu pomoć.

Kliniku Dignitas, koja od samog osnutka izaziva kontroverze i djeluje pod kritikama i optužbama, bivša je zaposlenica optužila da je “tvornica smrti koju samo zanima profit”.

Medicinska sestra Soraya Wernli tvrdila je da se imućnijim ljudima naplaćuje puno više od četiri do sedam tisuća eura, koliko su službeni troškovi Dignitasovih “aranžamana”.

Samoubojstvo u autu

Osnivač udruge, odnosno klinike, bivši odvjetnik za ljudska prava Ludwig Minelli, tvrdi da je nekoliko puta bio izbačen iz prostora za rad i da je jednom prilikom morao ponuditi dvojici Nijemaca da samoubojstvo počine u automobilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 21:58