OBOJICA ĆE IMATI VLAST

Tadić: Ja mogu biti premijer, ionako nitko drugi to ne želi

 AP

Bivši i novi predsjednici Srbije, Tomislav Nikolić i Boris Tadić, jučer su se prvi put sastali od izbora 20. svibnja, rukovali se i prijateljski pozirali fotoreporterima.

Zakopana ratna sjekira

Dojučerašnji najljući politički i ideološki protivnici objavili su da će ubuduće zajedno raditi na rješavanju svih važnih pitanja, od Kosova i europskih integracija do ekonomije . Složili su se kako je najvažnije da se što prije formira nova vlada, a Nikolić je obećao da neće oklijevati povjeriti mandat onome tko osigura većinu u parlamentu.

U četvrtak Nikoliću počinje teći mandat predsjednika države, a za idući je tjedan najavio početak službenih razgovora sa strankama kako bi odredio kome će dodijeliti mandat za formiranje vlade. Zakonski rok istječe u rujnu.

Prvi put od pobjede na izborima 20. svibnja Tomislav Nikolić jučer se sastao s bivšim srpskim predsjednikom Borisom Tadićem. Nakon sastanka Tadić je rekao novinarima da su razgovarali o tome koliko je važno da se prijenos nadležnosti obavi što prije, tako da se izbjegne institucijski vakuum i institucije konstituiraju na svim razinama, od lokalnih do državnih. Nikolić je istaknuo da je to bila prva demokratska primopredaja vlasti u Srbiji jer odlazećeg predsjednika države prvi put nije zamijenio predsjednik neke političke stranke, s obzirom na to da je on dao ostavku na mjesto predsjednika Srpske napredne stranke.

Nakon jučerašnjeg sastanka s Tadićem novi predsjednik Tomislav Nikolić je ponovio da će odmah dati mandat onome tko osigura većinu kako bi se vlada što prije formirala. Zahvalio je Tadiću što je otvoren za suradnju i što je “svjestan da vladu treba brzo formirati”.

Početak konzultacija

- Ako na sjednici parlamenta u četvrtak bude izabran i predsjednik Skupštine, to će značiti da je postignut dogovor o parlamentarnoj većini - rekao je Tomislav Nikolić. Ako ga nitko do ponedjeljka ne obavijesti da postoji većina za formiranje vlade, rekao je da će početi formalne razgovore sa strankama, počevši od Srpske napredne stranke koja je osvojila najviše mandata na parlamentarnim izborima 6. svibnja.

Bez obzira na lijepe riječi, nitko se u Beogradu ne ubija od žurbe.

Svi su htjeli pobijediti na izborima, ali kao da nitko ne želi formirati vladu: novi predsjednik Tomislav Nikolić poziva svoje političke protivnike da oni formiraju većinu, a u Tadićevoj Demokratskoj stranci danima su se premišljali i dvoumili. Tek je u nedjelju navečer bivši predsjednik Srbije i predsjednik DS-a Boris Tadić objavio da je ipak spreman preuzeti mjesto premijera, ali samo pod određenim uvjetima, što mu ostavlja mogućnost da se i dalje predomišlja.

- Nešto ne vidim da se svi guraju oko mjesta predsjednika vlade, a samo prije nekoliko tjedana to je bilo atraktivno mjesto - narugao se Boris Tadić drugim političarima u Srbiji.

- Mijenja se politička situacija u Srbiji i vjerojatno je to sad užareno mjesto - dodao je Tadić. Tadić je objavio da se predomislio osam dana od izborne noći u kojoj je objavio da mu na pamet ne pada da bude premijer.

‘Nagovorili ga građani’

Predomislio se, kaže, nakon razgovora s kolegama u stranci, drugim političarima i građanima. Nije imao izbora, piše britanski tjednik Economist: da to nije prihvatio, mogao bi se pozdraviti s političkom karijerom. Dragan Đilas, popularni gradonačelnik Beograda, jedva bi to dočekao, piše Ekonomist. Tadić je izgubio izbore, ali je istodobno Đilas u Beogradu pobijedio s gotovo 40 posto glasova, a vrlo visok rezultat ostvarila je Demokratska stranka u Vojvodini pod vodstvom mladog potpredsjednika Bojana Pajtića. Odmah nakon poraza vrh DS-a poručio je Tadiću da neće i ubuduće moći instalirati marionetu na čelo vlade, poput blijedog premijera Mirka Cvetkovića, dok bi sam vukao konce iz pozadine.

“Ili ti ili Đilas”, poručili su mu odmah nakon fijaska u drugom krugu predsjedničkih izbora.

MMF za vratom

Tko god bude vodio novu vladu Srbije, bit će to teško vrijeme za njega, ocijenio je britanski tjednik, podsjećajući da je nezaposlenost dosegnula 24 posto, građani su ljuti zbog pada životnog standarda, a korupcija je jedan od glavnih razloga što je Boris Tadić izgubio izbore. Uz to, dinar stalno pada u odnosu na euro, a MMF čeka na nastavak razgovora, prekinutih upravo zbog izbora. Nekoliko mjeseci prije izbora MMF je zamrznuo aranžman sa Srbijom jer je Tadićev predizborni proračun za 2012. godinu prekoračivao dogovorene okvire.

Jučer su se vodili i načelni razgovori između DS-a i Ivice Dačića, predsjednika Socijalističke partije Srbije . Tadić je rekao da je spreman biti premijer pod uvjetom da se prihvate određeni ciljevi, način i plan rada, pa je o tome prvo razgovarao sa socijalistima. Iz Srpske napredne stranke, koju sad kao vršitelj dužnosti predsjednika vodi dojučerašnji Nikolićev zamjenik Aleksandar Vučić, šalju javne poruke kako vlada bez njih ne bi bila legitimna, no očito ništa ne čine da bi barem pokušali formirati vladajuću većinu. Vučić je još prošli tjedan rekao da će tražiti mandat za formiranje vlade ako bude imala većinu u parlamentu, ali ako ne bude, “neće zamajavati” predsjednika ni javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:25