NESTABILNO U KOMŠILUKU

Slovensko Gorenje ruši srpsku Vladu

 AP

Srbijanski premijer Mirko Cvetković pokrenuo je danas postupak smjenjivanja potpredsjednika Vlade Mlađana Dinkića i državnog tajnika u Ministarstvu financija Slobodana Ilića.

Konačnu odluku o njihovoj smjeni može donijeti jedino srbijanski parlament. Sukob na relaciji Cvetković - Dinkić traje već nekoliko tjedana, a prouzročilo ga je premještanje gradnje tvornice slovenskog Gorenja iz Valjeva u Zaječar.

Ta je odluka otvorila sukob koalicijskih partnera G17 Plus i Tadićeve Demokratske stranke. Cvetković je na izvanrednoj konferenciji za novinare izjavio da Vlada ne može funkcionirati te da treba zamijeniti one koji ruše njezino jedinstvo.

Cvetković tvrdi da njegova odluka nije usmjerena protiv G17 Plus, stranke kojoj je na čelu Dinkić, te da njome nisu obuhvaćeni ostali ministri te stranke. Iako Cvetković tvrdi da ne očekuju da će doći do pada Vlade, analitičari u Srbiji uvjereni su da će takva naprasna odluka izazvati političke potrese te umanjiti snagu Tadićeve Demokratske stranke.

Sukobi u vladajućoj koaliciji, uz nove spekulacije o rekonstrukciji Vlade, počeli su nakon što je potpredsjednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić zatražio kažnjavanje državnog tajnika u Ministarstvu financija Slobodana Ilića, inače člana Demokratske stranke, zbog kritika u povodu odluke da se dodjele veće subvencije kompaniji Gorenje za gradnju pogona u Zaječaru, iako je ta slovenska tvrtka ranije najavljivala gradnju tvornice u Valjevu.

Stranka G17 plus i njen lider Mlađan Dinkić prema tvrdnji beogradskih medija prije nekoliko su dana donijeli odluku da zatraže smjenu premijera Cvetkovića jer nisu zadovoljni njegovim radom i smatraju ga nesposobnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 08:01