TRAŽE NOVOG LIDERA

SNS organizirao miting u Beogradu na kojem se okupilo više od 50 tisuća ljudi: Srbi će sjediti na ulicama dok se ne raspišu izbori

BEOGRAD - Između 55 i 70 tisuća ljudi okupilo se jučer ispred Narodne skupštine u Beogradu na opozicijskom mitingu, predvođenom Srpskom naprednom strankom Tomislava Nikolića, a čuvalo ih je oko 10.000 policajaca.

Mnogi su pristaše ove stranke, ali i Nove Srbije, Pokreta snaga Srbije i Pokreta socijalista, autobusima stigli iz drugih krajeva Srbije, a zahtijevali su da u roku od dva mjeseca organizira prijevremene izbore. Redoviti bi se trebali održati tek iduće godine.

Ako izbora ne bude, poručio je Nikolić, organizirat će mirne prosvjede sjedenjem na ulicama sve dok izbori ne budu raspisani.

- Dajte nam dva mjeseca, koje i mi dajemo njima. Ako siledžije, kao i do sada, ne budu željele slušati, u travnju ćete me zateći ovdje kako sjedim na stiroporu da se ne prehladim. A i vi ponesite stiropor, ako želite da mi se pridružite - rekao je Nikolić na skupu.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da “Srbija hoće novog lidera”.

- Srbija se opredelila za novo vodstvo, Srbija hoće novog vođu, Tomislava Nikolića, a neće više Tadića, Dinkića, Dulića i rekonstrukciju vlade. Koga Cvetković predstavlja, Djeda Mraza? On nosi u Bruxelles upitnike, a mi hoćemo posao - rekao je Ilić na mitingu.

Opozicija traži izbore zbog sve lošijeg standarda i visoke nezaposlenosti, a vladu optužuju i za korupciju. Srbija je lani imala jednu od najviših stopa inflacije u Europi - 10,3 posto - a prosječna je plaća u prosincu bila 390 eura. Čak i to, upozoravaju ekonomisti, samo je varljiva statistika, zbog viših plaća u velikim gradovima - mjesečni prihodi većina stanovnika su između 80 i 120 eura. Uz to je vlada u siječnju odobrila rast cijena ulja, šećera, brašna, kave, miljeka, mesa, benzina, grijanja i javnog prijevoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 11:39