KOD KIM JONG-UNA

SJEVERNA KOREJA Amerikancu zbog trganja vize prijeti robija

Vjeruje se da Sjeverna Koreja, koja je pod teškim sankcijama UN-a zbog svog nuklearnog i raketnog programa, koristi zatočene američke građane kako bi otvorila pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama
 sCREENSHOT

SEUL - Suđenje Matthewu Milleru, jednom od trojice uhićenih Amerikanaca u Sjevernoj Koreji, započet će idućeg tjedna, objavili su u nedjelju državni mediji bez navođenja za što je optužen američki državljanin.

Milleru će početi suđenje 14. rujna, objavila je novinska agencija Sjeverne Koreje. Taj 26-godišnjak iz Bakersfielda u Kaliforniji uhićen je u travnju zbog trganja svoje vize nakon dolaska u tu izoliranu zemlju.

Osim Millera, u Sjeverno Koreji je zatočen i američki državljanin Jeffrey Fowle, star 56 godina, koji je uhićen u svibnju nakon što je ostavio Bibliju u hotelu u lučkom gradu Chongjin.

Američki misionar Kenneth Bae zatočen je pak u prosincu 2012. i trenutno izdržava kaznu od 15 godina zatvora zbog navodne zavjere protiv države.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja, koja je pod teškim sankcijama UN-a zbog svog nuklearnog i raketnog programa, koristi zatočene američke građane kako bi otvorila pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Ranije ovog mjeseca, međunarodni mediji dobili su rijetki pristup zatočenim Amerikancima koji su u odvojenim intervjuima pozvali SAD da im osiguraju puštanje na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:41