POTRESNA SUDBINA

VIDEO: 'OČAJNI SMO, OVO NAM JE ZADNJA ŠANSA' Turiste iz SAD-a zatočili u Sjevernoj Koreji

 Screenshot

Sjeverna Koreja dozvolila je stranim medijima kontakt s trojicom zatočenih Amerikanaca koji su kazali kako su se čuli sa svojim obiteljima (policija je nadzirala razgovor) te su uputili poziv Washingtonu s molbom da pošalju predstvanika koji će ispregovarati njihovu slobodu.

Jeffrey Fowle (56) i Mathew Miller (24) kazali su kako očekuju presudu u roku od mjesec dana, no isto tako da ne znaju s kakvom bi se kaznom mogli suočiti kao niti za što su točno optuženi.

Kenneth Bae (46), koji već služi 15-godišnju zatvorsku kaznu, kazao je kako je njegovo zdravlje narušeno u radničkom kampu gdje radi osam sati dnevno.

- Izgubio sam već oko sedam kila i jako mi je teško u kampu. Molim američku vladu da uloži trud i pošalje nekog - kazao je.

Trojcu je pri susretu u Pyongyangu dopušten šturi 5-minutni razgovor s Associated Pressom, a intervju su nadgledali sjevernokorejski dužnosnici. Pritvorenici su bili razdvojeni različitim prostorijama, no postavljena pitanja nisu bila cenzurirana. Trojac je kazao kako nisu znali za intervju sve do samog susreta, te su se složili kako je jedina nada za njihovo oslobođenje američki predstavnik koji će doći u Sjevernu Koreju i uložiti direktnu žalbu.

- Očajan sam. Uskoro idem na suđenje i direktno će me poslati u zatvor. Ovaj intervju je zadnja prilika da natjeram američku vladu da mi pomogne - kazao je mladi Miller.

Sjeverna Koreja tvrdi kako su Fowle i Miller počinili neprijateljska djela prema državi i prekršili svoj status turista.

- Vidjeli smo reportažu o intervjuima sa zatočenim američkim građanima. Njihovo oslobođenje je naš prioritet i nastavit ćemo raditi sve da to i postignemo - kazao je glasnogovornik američkog Nacionalnog sigurnosnog vijeća, Patrick Ventrell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:55