BUDUĆNOST

Sarkozy: ‘Dajte nuklearke i siromašnima’

Francuski čelnik se zalaže za otpor prema onima koji koriste nuklearnu energiju za izradu oružja
French President Nicolas Sarkozy speaks during a debate with several ministers to discuss the priorities of the "grand loan" (Grand Emprunt), on December 8, 2009 in Geispolsheim, eastern France. AFP PHOTO ERIC FEFERBERG
 AFP

PARIZ - Predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy danas je pozvao zemlje u razvoju da “prigrle” nuklearnu tehnologiju, a bogate međunarodne financijske institucije da pomognu izgradnju nuklearnih elektrana. Sarkozy se založio protiv “egoistične” percepcije bogatih prema kojoj siromašne zemlje nemaju pravo na nuklearnu energiju jer im se ne može vjerovati da će ona biti sigurna u njihovim rukama.

Međunarodna solidarnost

- To je zatvaranje vrata napretka i boljeg života za one koji nemaju ništa. Nuklearna energija bi trebala biti ljepilo nove međunarodne solidarnosti - poručio je Sarkozy. Pritom je zauzeo čvrst stav prema državama koje “varaju” i koriste nuklearnu energiju za proizvodnju oružja.

- Sve zemlje imaju pravo na civilnu nuklearnu energiju, no za Europu poštovanje najstrože sigurnosti i neproliferacijska pravila nisu stvari o kojima se pregovara - dodao je Sarkozy.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 18:59