NOVI PRISTUP

SAD bi prijetnje suparnika u narednim godinama mogao odvraćati naširoko raspoređenim strateškim nuklearnim oružjem

Pranay Vaddi, čelnik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a, naglasio je da SAD ostaje predan međunarodnim režimima za kontrolu i neširenje nuklearnog oružja

Američka podmornica USS Kentucky iz koje se mogu ispaljivati balističke rakete s nuklearnim bojevim glavama

 WOOHAE CHO/POOL/AFP

Sjedinjene Američke Države u narednim godinama možda dođu do točke kada će u većoj mjeri morati raspoređivati strateško nuklearno oružje ne bi li odvratile sve veće prijetnje suparnika, rekao je viši dužnosnik Bijele kuće u petak.

Pranay Vaddi, čelnik Vijeća za nacionalnu sigurnost, to je rekao u obraćanju Udruzi za kontrolu naoružanja, predstavljajući "kompetitivniji pristup" kontroli oružja administracije predsjednika Joea Bidena.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u srijedu rekao da bi mogao rasporediti konvencionalne balističke rakete koje bi mogle doći do SAD-a i njegovih europskih saveznika dopuste li Ukrajini da zapadnim dalekometnim oružjem napada ciljeve dublje u Rusiji, od čega je, čini se, odustao u petak.

Vaddi je naglasio da SAD ostaje predan međunarodnim režimima za kontrolu i neširenje nuklearnog oružja.

Međutim, dodao je da je Rusija odbila razgovarati o sporazumu nakon pakta Novi START iz 2010., koji dvjema zemljama ograničava raspoređivanje nuklearnog oružja, no istječe 2026. dok je Kina odbila razgovarati o širenju vlastitog nuklearnog arsenala.

"Možda u narednim godinama dođemo do točke kada bude potrebno povećanje broja trenutno raspoređenog (oružja). Trebamo biti u potpunosti spremni to izvršiti ako predsjednik donese tu odluku", kazao je Vaddi.

"Dođe li taj dan, rezultirat će ustrajanjem u tome da je potrebno više nuklearnog oružja kako bi se odvraćalo naše protivnike i zaštitilo američki narod i naše saveznike i partnere", nastavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 12:25