JOŠ NIJE OBJAVIO PODATKE O PRETHODNIH 20 GODINA

ROMNEY POVUKAO OČAJNIČKI POTEZ Uplatio veći porez nego što je morao kako ne bi razbjesnio Amerikance

 AFP PHOTO/Emmanuel Dunand

To je očajnički potez koji pokazuje i dozu arogancije, komentirali su neki analitičari odluku republikanskog kandidata Mitta Romneyja da na kraju izuzetno lošeg tjedna u svojoj predsjedničkoj kampanji, nakon što je to mjesecima odbijao, napokon iznese u javnost podatke o svojim financijama.

Prema dokumentima koje je neočekivano objavio u petak navečer, Romney je prošle godine platio 1,9 milijuna dolara poreza na dohodak od 13,6 milijuna dolara, što znači da je platio porez po poreznoj stopi od 14,1 posto.

Najimućniji kandidat

Jedan od najimućnijih kandidata za američkog predsjednika, čije je bogatstvo predmetom rasprava već nekoliko mjeseci, time je otkrio da je 2011. platio manje poreza nego većina srednje imućnih Amerikanaca. No, Romney je u dobrotvorne svrhe donirao četiri milijuna dolara i upravo mu je to smanjilo porezna davanja. Da je iskoristio sve porezne olakšice na koje je zbog toga imao pravo, Romney bi morao platiti malo više od deset posto.

Objava poreznih podataka događa se na kraju izuzetno teškog tjedna u kampanji suparnika Baracka Obame . U javnost su, naime, iscurile snimke s izjavama koje su podigle mnogo prašine u američkoj javnosti. Romney je na donatorskoj večeri izjavio da 47 posto Amerikanaca, oni koji su Obamini birači, živi na račun države, ne plaća poreze, a očekuje da se za njih država brine. Na Romneyja se sručio bijes dijela javnosti, no upitno je koliko je sanirao štetu objavom porezne kartice za prošlu godinu.

Paljba demokrata

Naime, ako se Romney nadao da će time biti okončana javna rasprava o njegovim financijama, reakcije pokazuju da se prevario. Nakon puštanja dokumenata u javnost njegov stožer izjavio je kako se sada Amerikanci mogu vratiti važnijim temama, no Romneyjevi kritičari i demokrati s tim se nisu složili. Romney, naime, nije objavio podatke o prethodnih 20 godina. Umjesto toga priložio je dokument s potpisom svojeg knjigovođe u kojem se navodi samo da je u prethodnih 20 godina u prosjeku plaćao porez od 20 posto.

Demokrati su reagirali objavom priopćenja u kojem su zatražili odgovore na pitanja o Romneyjevim stranim investicijama, inozemnom porezu i tome je li povezan s masovnim otkazima u kompaniji Bain Capital, preko koje se obogatio.

Romneyjeve financije predmet su debata budući da se radi o jednom od najimućnijih kandidata u američkoj povijesti. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 190 do 250 milijuna dolara.

‘Optužbe lažne’

Prošlog mjeseca demokratski senator Harry M. Reid izjavio je da je iz pouzdanih izvora dobio informaciju da Romney tijekom deset godina nije plaćao porez koristeći razne porezne olakšice. Romney je odgovorio da su te optužbe u cijelosti lažne. Romneyjevi kritičari također su brzo istaknuli činjenicu vidljivu iz objavljenih dokumenata o tome kako je republikanski kandidat “namjestio iznos plaćene stope poreza na više od 13 posto iako to nije bilo potrebno”. Na taj je način, navodi se, izbjegao kršenje svoje tvrdnje od prošlog mjeseca da nikad nije platio manje od 13 posto.

Međutim, time je došao u sukob sa svojom ranijom izjavom da “nikad ne bi platio ni dolara više porezima nego što je potrebno”.

Osim toga, tajenjem detalja o porezu u proteklih 20 godina nije zaustavio pozive da učini isto što i njegov otac George koji je, kandidirajući se za predsjedničku nominaciju 1968., prvi objavio porezne podatke. Romney je izjavio da on to ne namjerava učiniti jer ne želi dati “dodatni materijal” koji će po medijima razvlačiti njegovi protivnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 03:34