NEUGODAN TERET

Romney uoči izborne kampanje rasprodao svoje ruske dionice

Republican presidential candidate, former Massachusetts Gov. Mitt Romney, celebrates his Florida primary election win at the Tampa Convention Center in Tampa, Fla., Tuesday, Jan. 31, 2012. (AP Photo/Charles Dharapak)
 AP

Američki republikanski pretendent na Bijelu kuću Mitt Romney u svojim je predizbornim istupima proglasio Rusiju “geopolitičkim neprijateljem SAD-a broj jedan”.

Pretrpio gubitak

No, ruski mediji su otkrili da glavnom američkom rusofobu, kako pišu internetske novine Gazeta.ru, nije bilo mrsko kupiti dionice najveće ruske strateške državne tvrtke Gazprom, a posjedovao je i dionice najjače ruske internetske tražilice Jandeks. No, kada se Romney ozbiljnije uključio u predsjedničku republikansku nominaciju, ipak je prodao akcije ruskih tvrtki.

Naime, Romney je, pišu ruski mediji, kupio Gazpromove vrijednosne papire u ožujku, ali ih se, s jačanjem predizbornog angažmana, u rujnu već riješio. Tako je i s Jandeksovim dionicama, nabavio ih je u lipnju, a već u kolovozu 2011. ih je preprodao.

Suparnik Baracka Obame prodao je dionice ruskih tvrtki ponukan političkim, a ne financijskim razlozima jer, navode moskovski listovi, Romney je pritom pretrpio značajan novčani gubitak.

Uložio u Adidas

Američki predsjednički kandidat ima, prepostavlja se, imovinu od oko 200 milijuna dolara, a uložio je novac i u njemačke gigante: sportsku tvrtku Adidas te automobilskog diva Volkswagen, kao i najjaču japansku autotvrtku Toyotu, ali i treću po snazi kinesku nacionalnu naftnu tvrtku CNOOC te jednu od najjačih brazilskih banaka Itau.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:57