TRI INTERVJUA

Robert Fisk:: Amerika nije htjela Bin Ladena na sudu, progovorio bi o svojim vezama s CIA-om

Robert Fisk: Tko ga je izdao - pakistanska vojska ili obavještajna služba? Vjerojatno i jedni i drugi

LONDON - Ugledni britanski novinar i spisatelj Robert Fisk, koji je u tri navrata intervjuirao Osamu bin Ladena, objavio je jučer u The Independentu tekstove u kojima je opisao susrete s ubijenim šefom al-Qa’ide i ustvrdio kako nema nikakve sumnje da su pakistanske vlasti dobro znale gdje je njegovo sklonište, te da je Bin Laden “bio izdan”.

Znali su gdje je

“Mjesecima nam je pakistanski predsjednik Ali Zardari govorio da Bin Laden živi u pećini u Afganistanu, dok je živio u luksuznom apartmanu u Pakistanu. Tko ga je izdao - pakistanska vojska ili obavještajna služba? Vjerovatno i jedni i drugi. Pakistan je znao gdje je”, napisao je Fisk.

Što znači pravda

Britanski novinar je kao još jedan dokaz povezanosti pakistanskih vlasti sa terorističkim skupinama naveo kako je prošle godine stupio u kontakt sa vođom organizacije koja je odgovorna za napade u indijskom gradu Mumbaiju, te kako ga je našao u pakistanskom gradu Lahore, “okruženog pakistanskim policajcima koji su ga čuvali”.

Fisk je komentirao i izjavu predsjednika Obame kako je “pravda zadovoljena”: “Nekada je ‘pravda’ značila sud, tužbu i obranu, sudski proces....Ali takvo suđenje zabrinulo bi i neke druge ljude osim Bin Ladena. Možda bi on na njemu progovorio o kontkatima sa CIA-om tijekom sovjetske okupacije Afganistana ili srdačnim susretima u Islambadu sa princem Turkijem, šefom saudijske obavještajne službe. Kao što nekada Sadamu Huseinu nije suđeno za gušenje tisuća Kurda sa bojnim otrovima jer bi dobio priliku reći nešto o otrovima koji su došli iz Amerike kao i prijateljstvu s Donaldom Rumsfeldom.”

Nisu željeli kalifa

Britanski novinar u tekstu polemizira i kako su “revolucije” u arapskom svijetu zadnjih mjeseci oslabile i ideološku moć al-Qa’ide i učinile tu terorističku organizaciju “politički mrtvom”.

“Bin Laden je više puta ponovio da želi uništiti prozapadne režime u arapskom svijetu poput onoga egipatskog predsjednika Mubaraka ilu tuniškog predsjednika Ben Alija. Želio je stvoriti novi islamski kalifat. Ali, proteklih nekoliko mjeseci milijuni Arapa digli su se, spremni za svoje mučeništvo, ali ne za islam nego za slobodu i demokraciju. I nisu željeli nikakvog kalifa”, napisao je Robert Fisk.

Ipak je odgovorio

Fisk je Bin Ladena intervjuirao u tri navrata - 1993., 1996. i 1997. Nakon napada na SAD u rujnu 20110., komunicirao je s njim preko posrednika, pa mu je poslao i 12 novinarskih pitanja. Jedno od njih bilo je - “Kako može reći da al-Qa’ida pobjeđuje kada su njegove akcije rezultirale američkom okupacijom dvaju muslimanskih zemalja?”.

Tjednima Fisk nije dobio odgovor, a naposlijetku je Bin Laden objavio audio zapis u kojem je, bez spominjanja novinara, odgovorio na 12 pitanja. Prvi odgovor bio je - “Želim da Amerikanci dođu ovdje, tako da ih možemo uništiti”.

TRI FISKOVE TEZE

- Osamu Bin Ladena Amerikancima su “izdali” njegovi dotadašnji zaštitnici u pakistanskim vojnim i obavještajnim krugovima. Nema nikakve sumnje da su pakistanske vlasti znale gdje se Bin Laden skriva, a ta država često služi kao utočište teroristima.

- Amerikanci su Bin Ladena željeli mrtvog, jer si nisu mogli dopustiti suđenje na kojemu bi bili spominjane i njegove svojedobne veze sa CIA-om u vrijeme sovjetske okupacije Afganistana.

- Al-Qa’ida je već dugo “politički mrtva”, a takvom su je učinile revolucije naroda u arapskim državama koje su u ime slobode i demokracije, a ne islama, rušile prozapadne diktatorske režime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 12:03