PALA I ZADNJA UTVRDA

'RADO BIH DA JE NETKO PRIJE MENE TO VEĆ UČINIO, ALI NIJE. ZATO RUKU, ETO, DIŽEM JA PRVI' NBA košarkaš priznao da je gay

Imam 34 godine i igram centra u NBA-u. Crnac sam. I homoseksualac, napisao je košarkaš Jason Collins i započeo revoluciju.

Ni u jednoj od “velikih” momčadskih američkih liga - košarkaškoj (NBA), američko-nogometnoj (NFL), bejzbolskoj (MLB), hokejaškoj (NHL) - dosad nije bilo ni jednog otvoreno gay igrača. Barijere su u međuvremenu pale i u američkoj vojsci, pa se deklarirani homoseksualci više ne smatraju prijetnjom za spremnost postrojbi i svojoj zemlji mogu otvoreno služiti od 2011., no profesionalni muški sport ostao je zadnja utvrda tradicionalne muškosti, mjesto koje zatvara oči pred realnošću da gayeva ima i među sportašima i u kojem se homoseksualci još ne usude javno govoriti o svojoj spolnoj orijentaciji.

Do sada.

“Moj plan nije bio da postanem prvi deklarirani homoseksualac koji igra u jednoj od glavnih američkih momčadskih liga. Ali budući da jesam, nemam problema s tim da započnem tu raspravu. Volio bih da nisam ono dijete u razredu koje diže ruku i kaže: ‘Ja sam drugačiji’. Da je bilo po mom, to bi već učinio netko drugi. Ali nije, i zato ruku dižem ja”, napisao je Collins u članku za časopis Sports Illustrated kojim je objavio svoju spolnu orijentaciju.

Priznanje i reakcije

Po standardima NBA-a stari igrač koji nikad nije postao zvijezda, Collins trenutačno nema ugovor i traži novi klub, nakon što je u 12-godišnjoj karijeri igrao za momčadi Wizards, Celtics, Atlanta Hawks, Minnesota Timberwolves, Memphis Grizzlies, New Jersey Nets. Dok su dosad igrači, u strahu od reakcije suigrača, navijača i sponzora, obično čekali da odu u mirovinu prije nego što bi objavili da su gay - zadnji je bio Robbie Rogers, član nogometne reprezentacije, koji u istom danu najavio da napušta profesionalnu karijeru i da je homoseksualac - neki Collinsu sada zbog hrabrosti, koju uspoređuju s prvim crnim igračem u NBA-u Jackiejem Robinsonom, čak predviđaju novi uzlet u karijeri i nove ugovore sa sponzorima.

Američko je društvo tijekom desetljeća, naime, postalo tolerantnije - prema anketama 1987. čak 76 posto Amerikanaca smatralo da su spolne veze između osoba istog spola moralno pogrešne, dok danas to smatra 43 posto, a Vrhovni sud ove godine odlučuje treba li na federalnoj razini ukinuti definiciju braka kao zajednice muškarca i žene. Vrhunske su sportašice u momčadskim sportovima “izašle iz ormara” još prije desetak godina, no mnogi još tvrde da bi gay igrači na terenu i svlačionici mogli biti problem.

- Ako otvoreno živite u grijehu za koji se niste pokajali, bez obzira na to o čemu se radi, ne samo o homoseksualnosti, preljubu, razvratu, predbračnom seksu između heteroseksualaca, mislim da pokazujete otvorenu pobunu prema Bogu i prema Isusu Kristu - poručio je nakon Collinsova priznanja komentator sportske televizije ESPN Chris Broussard.

Slično kao što je bivši predsjednik HNS-a Vlatko Marković tvrdio da “nikad nije upoznao ni jednog homoseksualca jer nogomet igraju samo zdravi ljudi” - nakon čega ga je zbog diskriminacije kaznio i Vrhovni sud - i neki su američki sportaši poručili da homoseksualci u sportu ne postoje.

- Ne mislim da je američki nogomet za to spreman. Previše je muškaraca u svlačionici i, znate, dečki se previše tamo igraju - ilustrirao je taj način razmišljanja bivši profesionalni igrač američkog nogometa Hines Ward.

- Svatko tko misli da nikad nije igrao s gay igračem je idiot. Ja sam igrao s nekoliko gay igrača. To je njihova stvar i mislim da trebaju imati mogućnost biti s kime god žele biti - rekao je bivši igrač NBA-a Charles Barkley, sada komentator na televiziji TNT.

No, službeni stav američkih momčadskih liga ipak je mnogo tolerantniji. Nitko više ne želi riskirati da ih zbog netolerantnih stavova napuste gledatelji i navijači, odnosno ljudi od kojih žive, pa se sve četiri lige godinama pripremaju na to bi neki od igrača mogao priznati da je gay. U tome prednjači NFL, liga najtestosteronskijeg američkog sporta - američkog nogometa - posebice nakon što se našla pod kritikama da njeguje homofobnu kulturu. Kada je tako prije Super Bowla igrač Chris Culliver novinarima rekao da gay suigrač u njegovoj svlačionici ne bi bio dobrodošao, te je izjave ubrzo bio prisiljen povući. Nakon što su pak nekoliko tjedana kasnije tri mlada igrača obznanila su da su ih u NFL-u na razgovoru za posao pitali i o njihovoj spolnoj orijentaciji, NFL je objavio “izjavu o ponašanju na radnome mjestu” u kojoj stoji i da “diskriminacija i uznemiravanje na temelju spolne orijentacije nije u skladu s našim vrijednostima i neprihvatljiva je u NFL-u”.

Godinama se mučio

U skladu s tim, većina reakcija na Collinsovo priznanje bila je pozitivna. Podršku su mu dali bivši suigrači s kojima je dijelio parket i svlačionicu, sam NBA, sponzori. Zvijezda Lakersa Kobe Bryant na Twitteru mu je poručio da ne “guši ono što jesi zbog ignorancije drugih”, zvijezda američkog nogometa i heteroseksualni aktivist za gay prava Brendon Ayanbadejo uz čestitke je poručio da je u kontaktu s još gay igrača u nekoliko sportova. Collinsa je osobno nazvao i predsjednik Barack Obama, koji mu je rekao da je promijenio ne samo svoj život nego i živote drugih sportaša, a zbog hrabrosti ga je pohvalio bivši predsjednik Bill Clinton.

- Znam da sam, u ovom trenutku, najsretniji u svom životu. Pao je težak teret s mojih leđa - rekao je Collins u emisiji “Good Morning America”.

Collins je napisao da se godinama mučio sa svojom seksualnosti. “Kada sam bio mlađi, hodao sam s djevojkama. Čak sam se i zaručio. Mislio sam da se moram oženiti ženom i s njom podizati djecu. Stalno sam si govorio da je nebo crveno, ali oduvijek sam znao da je plavo”, napisao je. Da više ne može živjeti u laži shvatio je nedavno. “Bombaški napad u Bostonu potvrdio mi je da ne trebam čekati da okolnosti budu savršene da objavim svoju orijentaciju. Stvari se mogu promijeniti u trenutku, pa zašto ne živjeti u skladu s istinom”, napisao je.

Podrška Martine Navratilove

Collinsa je na Twitteru pohvalila i možda najslavnija gay sportašica svih vremena, tenisačica Martina Navratilova.

“1981. je bila godina za mene - 2013. je godina za tebe”, napisala je.

- Na nju gledam kao na jednog od svojih heroja... Nadam se da ću u budućnosti i ja moći biti nečiji uzor - rekao je Collins.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 13:18