PRAVA HOMOSEKSUALACA

ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Hrvatska je na vrhu ljestvice zemalja članica EU u zlostavljanju LGBT osoba!

Zagreb, 160612.Zagreb Gay Pride.Sudionici ovogodisnjeg, 11. po redu Zagreb Gay Pridea okupili su se na Trgu zrtava fasizma, odakle ce u Povorci ponosa proci ulicama u centru metropole.Tema ovogodisnjeg okupljanja je LGBT obitelj, a slogan dogadjanja je "Imamo obitelj! Tisucljetni hrvatski san".Na slici: sudionici parade na Trgu zrtava fasizma.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Svaki četvrti homoseksualac u Europskoj Uniji u posljednjih je pet godina doživio napad ili prijetnju nasiljem isključivo zbog svoje seksualne orijentacije.

Hrvatska je na vrhu ljestvice zemalja Europske Unije u učestalosti zlostavljanja i napada na homoseksualce, biseksualce i transseksualce (LGBT).

Porazni rezultati

Čak 23 posto LGBT osoba u Hrvatskoj kaže da su takvi napadi izrazito rašireni, a još 54 posto da su prilično rašireni. Njih 60 posto osobno je bilo diskriminirano ili maltretirano u posljednjih godinu dana. Dio je to poraznih rezultata istraživanja koje je na 93.079 pripadnika LGBT zajednice u zemljama EU i u Hrvatskoj provela Agencija za temeljna prava EU (FRA) te ga objavila danas, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

Uz Hrvatsku, na vrhu zemalja u kojima LGBT zajednica izražava najveću dozu straha i neslobode su Latvija, Rumunjska i Bugarska, dok su na drugom polu, očekivano, smještene sjevernoeuropske zemlje te Češka i Slovenija.

Boje se prijaviti

Gotovo 60 posto napadnutih homoseksualaca nikada nije prijavilo napad policiji. Pripadnici LGBT zajednice s diskriminacijom se najčešće susreću tijekom školovanja, pri traženju posla i u svakodnevnom životu, jer naprosto nije prihvatljivo - a ponekad je i opasno - ponašati se kao heteroseksualni parovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 21:57