VATIKAN

Prva podtajnica Papinskog vijeća Iustitia et pax

Flaminia Giovanelli naslijedila je američkog biskupa Franka J. Dewanea
 Reuters

RIM - Dobra je vijest, sa stanovišta položaja žene u Katoličkoj crkvi, što je za podtajnicu Papinskog vijeća Iustitia et pax imenovana žena, laikinja Flaminia Giovanelli (61).

Promicanje dostojanstva

U obznani o njezinu imenovanju je kardinal Peter Turkson, predsjednik toga Papinskog vijeća, naglasio da ono “pokazuje skrb Crkve za promicanje dostojanstva i prava žena u svijetu“. Uostalom, ta skrb je izrekom navedena među zadaćama za koje se ima zauzimati Iustitia et pax.Loša je vijest da je to i dan danas - vijest. Giovanelli je naslijedila američkog biskupa Franka J. Dewanea na dužnosti, upražnjenoj od njegova umirovljenja 2006.

Angažirana od 1974.

Politologica, u istome Vijeću je angažirana još od 1974., te je dosad bila zadužena za pitanja rada, razvitka, te siromaštva, razmotrena sa stanovišta katoličkoga socijalnog nauka.

Posljednja žena na dužnosti podtajnice nekoga papinskog vijeća bila je Rosemary Goldie iz Australije u Papinskom vijeću za laike (1966.-1976.). Na nešto višem rangu je podtajnica Kongregacije za ustanove posvećenog i apostolskog života (tj. za redovnice i redovnike) salezijanka č. s. Rosanna Enrica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 18:13