CRKVA U RECESIJI

Poruka Vatikana vjernicima: Budite velikodušniji, u financijskoj smo krizi

Najveću novčanu pomoć u 2008. izdvojili su američki katolici, a zatim talijanski i njemački. Objavljivanje redovnih izvješća je počelo 1981. godine
Pope Benedict XVI waves at pilgrims gathered on Saint-Peter's square at the Vatican as he leaves after his weekly general audience on November 4, 2009. AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO
 AFP

ZAGREB - Sveta Stolica objavila je danas priopćenje u kojemu nudi projekcije svojega financijskog stanja za ovu godinu, a agencija AFP navodi da su vatikanski dužnosnici danas uputili poziv vjernicima da pokažu svoju velikodušnost jer je vatikanska administracija u “stalnim financijskim teškoćama”.

Završili s dugom

Ipak, kardinali koji su zaduženi za financije Svete Stolice i države Vatikana izrazili su nadu da će financijsko stanje u 2010. doživjeti “određeno poboljšanje” unatoč “općim i stalnim teškoćama” zbog globalne krize.

Kardinali koji su se u srijedu i u četvrtak sastali pod predsjedanjem državnog tajnika Tarcisia Bertonea, istaknuli su “pastoralnu potrebu da privuku veću pozornost vjernika prema crkvenim ustrojima koji pružaju opće usluge”.

Već dulje vrijeme Sveta Stolica bilježi dugove, pa je 2008. godine uspjela zadržati deficit na 900.000 eura, godinu dana nakon što je deficit iznosio čak devet milijuna eura. No, navodi AFP, vatikanska država (što uključuje kurije i dikasterije, muzeje, vatikanska glasila i drugo), koju je također zahvatila svjetska gospodarska kriza, završila je 2008. s dugom od 15 milijuna eura.

Papina naredba

Novčani prilozi vjernika Papi (takozvani novci svetoga Petra) u 2008. dosegnuli su 75,78 milijuna dolara, što je u laganom padu u odnosu na 2007.. Najveću novčanu pomoć izdvojili su američki katolici, a zatim talijanski i njemački, a s obzirom na broj katolika, sustižu ih Južna Koreja i Japan. Danas je objavljeno i da će financijski podaci za 2009. biti objavljeni na ljeto.

Finacijska izvješća Vatikan redovito objavljuje od 1981., kada je papa Ivan Pavao II. to naredio, a jedan od motiva bio je i srušiti mit o velikom bogatstvu Svete Stolice i države Vatikan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 03:32