RUPA OD 50 METARA

Procurile prve slike razorenog Sjevernog toka: ‘Pogledajte ovo! Samo silovita eksplozija može ovo učiniti...‘

Iz Kremlja su u utorak izvijestili da međunarodna istraga koja se provodi o eksplozijama ima namjeru okriviti Rusiju
 Blue Eye Robotics

Eksplozija na plinovodu Nord Stream 1, koja se dogodila prošlog mjeseca uništila je 50 metara cijevi, pokazuju video snimke.

U video snimkama se može vidjeti veliko oštećenje s tim da veliki dio cijevi nedostaje ili se nalazi ispod morskog dna, piše The Telegraph.

- Samo ogromna sila može izokrenuti tako čvrsti metal na način kako se to ovdje dogodilo, kazao je za danske novine Expressen operater dronova Trond Larsen iz norveške kompanije Blueeye Robotics.

Larsen, koji je upravljao podvodnim dronom je rekao da se također može vidjeti ‘velike posljedice na morsko dno uokolo cijevi‘.

Dva cjevovoda Nord Streama su oštećena u eksplozijama u Baltičkom moru krajem rujna, što je prouzrokovalo da plin procuri na četiri mjesta.

Eksplozije su se dogodile u međunarodnim vodama, dvije od njih u danskoj ekonomskoj zoni, a dvije u švedskoj.

image
Blue Eye Robotics

Švedski i danski službenici su nakon eksplozija proveli istrage.

U utorak su danski službenici potvrdili da je došlo do ‘velikih oštećenja‘ na Nord Streamu 1 i 2 u Baltičkom moru pored Danske i da su razlog za oštećenja ‘velike eksplozije‘.

Švedske vlasti su 6. listopada objavile da su provele podvodnu inspekciju lokacije i da su prikupile dokaze te da je inspekcija potvrdila sumnju u vjerojatnu sabotažu.

Plinovodi koji povezuju Rusiju s Njemačkom su u centru geopolitičkih tenzija u trenutku kad Rusija ukida dovod plina u Europu vjerojatno se osvećujući zbog sankcija sa Zapada uvedenih zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Svjetski lideri su eksploziju nazvali činom sabotaže, dok Moskva pokušava okriviti Zapad sugerirajući da SAD tu najviše dobivaju. Iz Washingtona su negirali ikakvu uključenost u ovaj incident.

Oštećene cijevi Nord Streama su nekoliko dana ispuštale veliku količinu metana, jakog stakleničkog plina.

Iz Kremlja su u utorak izvijestili da međunarodna istraga koja se provodi o eksplozijama ima namjeru okriviti Rusiju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da ‘elementarna logika‘ pokazuje da je oštećenje plinovoda protivno ruskim interesima.

Kazao je da se istraga provodi ‘potajice‘ i bez uključenosti Moskve, piše The Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:00