CYBERPROSTOR

Pentagonu nije do kompjutorskih igara: Na hakerske napade na SAD odgovorit ćemo VOJNOM SILOM

Šteta koju čine napadi na računalne sustave postala je prevelika i za vojnu silu SAD-a
DF-ST-87-06962The Pentagon, headquarters of the Department of Defense. DoD photo by Master Sgt. Ken Hammond, U.S. Air Force.

Američka obrana odgovorit će na napade u cyberprostoru i vojnom silom ukoliko to bude potrebno, stoji u izvješću koje je Pentagon poslao Kongresu. U svom obraćanju Pentagon je naglasio kako će na svaki napad na SAD odgovoriti 'svim potrebnim sredstvima', a to se odnosi i na neprijateljske napade u cyberprostoru.

Pentagon je posebno osjetljiv na računalne napade jer ovisi o milijunima kompjutera koji su na stotinama različitih lokacija, a sve ih u zajedničku cjelinu povezuju mreže. Upravo su te mreže najčešća meta hakera, a otkrivanje tajnih podataka već je dovodilo do gubitka života operativaca.

I privatne tvrtke česta su meta napada, a frustracija štetom koja nastaja postaje sve veća.

- Ništa se ne radi, a nešto se mora učiniti s političke strane. Činjenica da napadi dolaze iz Kine, da dolaze iz Rusije... Na koji način ćemo se suočiti s tim zemljama i prisiliti ih da prestanu? - kazao je Dmitri Alperovich, nekadašnji potpredsjednik McAfeeja , tvrtke koja se bavi računalnom sigurnošću.

Američko Ministarstvo obrane se od napada uglavnom namjerava obraniti adekvatnim sustavima koji bi spriječili upade u njihove mreže, ali nije isključen ni vojni odgovor u cyberprostoru. Pentagon tako radi na sustavu koji bi brzo locirao fizičku lokaciju hakera, kao i sustave koji bi prepoznali njihove navike.

Američka cyberpolitika će se razvijati još godinama, ali jedno je postalo sigurno - najveća zemlja svijeta počela je internet i slična mjesta koja 'žive u telefonskim utičnicama' promatrati kao još jedno bojište, uz zrak, zemlju i vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 00:20