SPRIJEČEN NAPAD

Avionima na daljinsko upravljanje punima eksploziva htio napasti Pentagon i Kongres

Rezwan Ferdaus (26) uhićen je nakon što je agentima FBI-a, za koje je mislio da su članovi Al-Qa'ide, povjerio terorističke planove
 AFP

Američka je policija u srijedu u Massachusettsu privela 26-godišnjeg Rezwana Ferdausa pod sumnjom da je pripadnik Al-Qa'ide te da je koristeći letjelice na daljinsko upravljanje s plastičnim eksplozivom namjeravao napasti Pentagon i Kongres u Washingtonu, piše Daily Mail .

Također, osumnjičen je da je pružao podršku i resurse Al-Qa'idi u napadima na američke vojnike u misijama u inozemstvu. Vlasti su ga pratile mjesecima te vodile istragu koja je dovela do njegova uhićenja u Framinghamu.

U Ferdausaovom je posjedu pronađen veći broj granata, šest automatskih pušaka i 12 kilograma tvari za koje je vjerovao da je plastični eksploziv.

U SAD-u je diplomirao fiziku, a svoj je napad počeo planirati 2010. godine. Uhićen je nakon što je agentima FBI-a, koji su mu se predstavili kao članovi Al-Qa'ide, povjerio svoje planove. Dao im je i mobitele koji su mu trebali poslužiti kao aktivatori eksploziva.

Napade je namjeravao izvršiti malim zrakoplovima punima plastičnog eksploziva. Prema priopćenju vlasti, letjelice su mogle ponijeti smrtonosnu količinu tereta.

Agenti su pronašli detaljne fotografije potencijalnih meta te planove napada, no istaknuli su kako javnost nije bila u opasnosti jer je oružje bilo pod nadzorom FBI-a.

Ferdaus će se pred sucem naći u ponedjeljak, a zbog planiranja napada na SAD te pomaganja stranim teroristima prijeti mu višegodišnja kazna zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 22:20