ZAGROBNA PRIJETNJA

OSTAVŠTINA UBIJENOG ŠEFA AL-QA'IDE ‘Al-Awlakijevi teroristi spavači samo čekaju znak za novi napad’

Vođa al-Qa’ide na Arapskom poluotoku ubijen je 2011., ali i dalje prijeti - bio je inspiracija i za pariški napad
 AFP

Kada se 2011. prolomila vijest da je Anwar al-Awlaki, čelni čovjek najubojitije al-Qa’idine podružnice - al-Qa’ide na Arapskom poluotoku - ubijen u američkom napadu bespilotnom letjelicom, mnogi su odahnuli. “Internetski Osama bin Laden”, kako su ga nazivali zbog njegova zapaljivog i smrtonosnog utjecaja, likvidiran je.

No, prošlotjedni teroristički napadi u Parizu na satirični tjednik Charlie Hebdo i židovski supermarket, koje su izvela braća Cherif i Said Kouachi te Amedy Coulibaly, a u kojem je život izgubilo 17 osoba, samo je pokazao da Awlaki, čak “i iz groba”, predstavlja vrlo živu prijetnju. Naime, neki od pariških napadača osobno su ga upoznali, otkrili da ih je upravo on inspirirao te da su se obučavali u AQAP-ovim kampovima u jemenskim pustinjama.

Awlakijeva ostavština i dalje je vrlo živa, upozorio je ovih dana Morten Storm, danski tajni agent koji se svojedobno bio infiltrirao u al-Qa’idu i osobno upoznao Awlakija te, kako tvrdi, direktno pomogao Amerikancima da ga ubiju - što je tvrdnja koju CIA nikada nije ni opovrgnula, niti potvrdila.

Napad u Parizu, smatra Storm, dokazuje da su ćelije spavača, raspoređene diljem zapadnih zemalja, spremne za izvođenje novih terorističkih napada.

- Njihovo je oružje obmana. Te grupe vjeruju da je dopušteno zavarati nekoga kako bi ta osoba povjerovala da imate određene namjere, a u stvarnosti imate potpuno drugačiju agendu. Oni će se ponašati kao normalni pripadnici zapadnjačkog društva, a u biti samo čekaju pravi trenutak. Al-Qa’ida želi stvoriti veliku podjelu između muslimana i nemuslimana koji žive u Europi - tvrdi Storm.

Intenzivna mržnja

Točnost njegova upozorenja vidljiva je i na primjeru pariških terorista. Svi su oni svojedobno bili pod nadzorom francuskih sigurnosnih službi, ali taj je nadzor prekinut oko šest mjeseci prije napada. Zašto? Zato što, objasnili su francuski sigurnjaci, ništa nije upućivalo na mogućnost da bi se takvo što moglo dogoditi te su svoju pozornost preusmjerili na osobe koje su u tom trenutku predstavljale veću prijetnju.

No, tko je uopće bio Awlaki? - Anwar al-Awlaki gajio je ekstra mržnju prema svemu što nije islamsko. Vjerovao je kako je njegov poziv da zastave islama ponovno odvede u pobjedu. Vjerovao je kako je dio vjerovanja proroka Muhameda da će se vojske ponovno dignuti na noge. A na Ameriku je bio ljut zato što je to sprečavala - tvrdi Storm koji je Awlakija upoznao 2006. godine.

Al-Awlaki se rodio u New Mexicu u SAD-u 1971. gdje je njegov otac, renomirani jemenski političar, studirao. Kad je malom Awlakiju bilo sedam godina, obitelj se vratila u Jemen. Awlaki će tamo provesti sljedećih 11 godina, a zatim se vratiti u SAD, na studij. Postat će predsjednik muslimanske studentske organizacije, a dio studentskih dana provest će na obuci kod mudžahedina u Afganistanu.

Zapaljiva smjesa

Cijelo to vrijeme proučavat će islam, no iako će ga poslije nazivati vjerskim učenjakom, njegovo obrazovanje po tom pitanju nikad nije bilo formalno. Sam je učio, a mnogi drugi vjerski učenjaci njegovo su znanje smatrali upitnim, priznajući mu samo jedno “oružje” - vrlo dobro znanje engleskog jezika.

No, osim fluidnosti u engleskom, što mu je pomoglo da proširi svoju ciljanu publiku i na nearapske govornike, Awlaki je imao još nešto: bio je moćan govornik čija su predavanja bila zapaljiva smjesa mržnje prema Zapadu i žustrog zagovaranja džihada. Svojim je istupima privlačio mlade ljude, a njegovo je izučavanje postalo osnova za ekstremističke vukove samotnjake.

- Imao je magnetski karakter, karizmu, bio je šarmantan - tvrde upućeni.

Od 1996. do 2000. godine al-Awlaki je služio kao imam u džamiji Masjid Ar-Ribat al-Islami u San Diegu. Imao je 300 sljedbenika, a među ostalima, pokazat će se poslije, njegova će predavanja slušati (a osobno će se i upoznati s njima) neki od otmičara aviona koji su izveli napad 11. rujna 2001. Praktički u isto vrijeme bio je i potpredsjednik Dobrotvornog društva za socijalnu dobrobit - grupe koju će FBI poslije nazvati “ključnom organizacijom za prikupljanje novca za terorizam”.

Gori nego ikad

Da, naravno, američkim je vlastima bio sumnjiv, no nije bilo dovoljno dokaza. Nakon 11. rujna čak su sumnjali da je upravo on u centru cijele priče, no ponovno ništa. Upravo suprotno, čak su ga svojedobno pozvali u Pentagon - trebali su umjerenog muslimana, nekoga tko bi im mogao pomoći u naporima da se ublaže nastale tenzije s Amerikancima islamske vjeroispovijesti.

Isto tako, 2002. upisao se u povijest kao prvi imam koji je predvodio molitvu za pripadnike muslimanske udruge zaposlenika Kongresa. No, zatim je, nekoliko tjedana kasnije, u jednom od eseja pohvalio palestinske samoubojice.

Do srpnja 2002. Awlaki je bio pod istragom - jedna osoba koju su američke vlasti istraživale zbog terorizma poslala mu je novac. Njegovo je ime uvršteno u “ranu verziju” liste koja će poslije postati federalna lista potencijalnih terorista.

Zbog “klime straha i zastrašivanja” Awlaki je iz SAD-a otišao krajem 2002. i nakratko se preselio u Britaniju gdje je nastavio držati govore svojim mladim muslimanskim sljedbenicima.

- Važna lekcija koju možete ovdje naučiti jest da nikada, nikada ne vjerujete ljudima koji nisu muslimani. Oni su se urotili da ubiju našu religiju - govorio im je Awlaki, prevodeći, kako će ustvrditi poslije jedan od njegovih sljedbenika, “džihad na engleski”.

U Jemen se vratio početkom 2004., a zatim je dvije godine kasnije uhićen - zbog optužbi za otmicu šijitskog tinejdžera te sudjelovanja u uroti al-Qa’ide da otme američkog vojnog atašea. U zatvoru će provesti 18 mjeseci - navodno nakon što su američke vlasti stisnule jemensku vrhušku. No, zatim će ga pustiti, a on će postati gori nego ikad. Neki vjeruju da ga je upravo boravak u zatvoru dodatno radikalizirao.

Nakon toga počet će pružati, pod okriljem svog moćnog plemena Awlakija, utočište pripadnicima al-Qa’ide u Jemenu, štiteći ih od progona vlasti.

Počeli su ga tražiti zbog veza s tom terorističkom mrežom, ali Awlaki je u ožujku 2009. godine ispario. Dotad je izgradio imidž “snažnog spiritualnog motivatora”, “regrutera al-Qa’ide” i jednog od najtraženijih ljudi na svijetu.

‘Utočište’ u glavi

Njegovo ime postalo je lajtmotiv niza terorističkih urota i pokušaja napada u SAD-u, Britaniji i Kanadi - od bombaških napada u Britaniji 2005. do bombaša na Times Squareu 2010. Svi počinitelji bili su predani sljedbenici njegove poruke. Awlakiju su na kraju, 30. rujna 2011., u jemenskoj provinciji al-Jawf presudila dva američka Predatora.

- Awlakijeva smrt veliki je udarac za najaktivniju al-Qa’idinu podružnicu. Ovo je dokaz da al-Qa’ida neće nigdje na svijetu pronaći utočište - rekao je tada Barack Obama. I prevario se. Pronašli su ga u glavama pariških terorista.

Prostitutka o vjerskom učenjaku

‘Podsjetio me na Bin Ladena, ali je bio vrlo pristojan’

Uz ime Anwara al-Awlakija veže se i njegova sklonost korištenja usluga noćnih dama, što je potpuna suprotnost religioznim vrijednostima kojima je potpaljivao maštu mladih džihadista. Opće je poznato da je uhićen 1996. i 1997. godine zbog petljanja s prostitutkama u San Diegu u Sjedinjenim Državama. Priznao je krivnju i platio kaznu. No, FBI-evi dokumenti otkrili su nove, dosad nepoznate detalje o Awlakiju, inače oženjenom čovjeku i ocu petero djece.

On je, piše Daily Mail, od studenoga 2001. do veljače 2002. godine samo u Washingtonu potrošio 2300 dolara na prostitutke kod kojih je svraćao u sedam navrata. Jednoj od njih platio je 300 dolara da bi je gledao kako se ona samozadovoljava, i to dva puta u razmaku od godine dana, dok je drugoj platio 400 dolara za seks. Ona sama, pak, ustvrdila je poslije kako ju je on, kada ga je vidjela, jako podsjetio na Osamu bin Ladena, ali je bio “vrlo pristojan”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 06:47