‘HALO, JEVGENIJ JE!‘

Objavljen video Prigožina kako traži ljude za Wagner: ‘Znate li voziti tenk preko mrtvih Ukrajinaca?‘

Osnivač Wagnera pojavio se na snimci koja ga navodno prikazuje kako se javlja na telefon u centru za regrutiranje.

Jevgenij Prigožin

 Twitter

Financijer zloglasne Wagner grupe, Jevgenij Prigožin, u rujnu se istaknuo kao postao novo lice Rusije u ratu u Ukrajini, a prošloga ljeta počeo je regrutirati zatvorenike iz ruskih kaznionica nudeći im pomilovanje ako prežive šest mjeseci u Ukrajini.

Prije dva mjeseca priznao je pak da je s takvom praksom prestao. Prema podacima američkih obavještajaca, Wagner je u prosincu imao oko 40.000 boraca iz zatvora raspoređenih u Ukrajini.

Oligarh Prigožin, koji je zadnjih tjedana u očitoj nemilosti ruskog čelnika Vladimira Putina, pojavio se na snimci koja ga navodno prikazuje u centru za regrutiranje.

Novinar BBC-a Francis Scarr, koji prati rusku državnu televiziju, podijelio je na svom Twitteru zanimljivu snimku s engleskim titlovima koja prikazuje Prigožina kako telefonski razgovara s potencijalnim novakom.

- Dobar dan, slušam vas (...) Ako se želite zaposliti u Wagner PMC-u, nudimo vam razna zanimanja. Jurišne postrojbe, tenkisti, operateri dronovima i tako dalje (...) Nemamo graničare. Jeste li u vojsci služili kao graničar? (...) Ako ste solidan graničar, onda ovisi o tome kakve imate vještine. Ako ste sposobni jurišati naprijed i ubiti neprijatelja, onda idete u jurišnu postrojbu. Ako možete voziti tenk preko mrtvih Ukrajinaca onda ste tenkist. Znači može graničar (...) Gdje živite? Koliko imate godina? 44, govorio je Prigožin preko telefona.

Na kraju je pitao potencijalnog novaka u kakvoj je fizičkoj kondiciji, zna li raditi zgibove ili sklekove te može li trčati.

Tviteraši su u komentarima napisali da je riječ o jeftinom propagandnom videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:45