PROCES PRISTUPANJA

NJEMAČKA DALA ZELENO SVJETLO Turska nastavlja pregovore s EU‏

Povjerenik Europske komisije za proširenje Stefan Füle rekao je da će se proces vjerojatno ubrzati kako bi turskoj vladi olakšao provođenje demokratskih reformi. "
 AFP

Europska unija nakon tri godine će nastaviti pristupne pregovore s Turskom, javlja Reuters. Pregovori će se nastaviti 5 studenog. Njemačka je također dala zeleno svjetlo, bila je blokirala raspravu o nastavku pregovora nakon nasilnog i represivnog odgovora turskih vlasti na prosvjede koji su tamo izbili krajem svibnja.

Prema službenim podacima tada je ubijeno šestero a ranjeno 8000 ljudi. Premijer Tayyip Erdogan poslao je policiju s vodenim topovima i suzavcem na prosvjednike koji su izašli na ulice u gotovo svim turskim gradovima.

Početkom listopada Europska komisija pozdravila je reformu pravosuđa u Turskoj i vladinu najavu paketa zakona kojima se spašava mirovni proces s Kurdima.

U izvještaju o napretku Komisija je, s druge strane, optužila tursku policiju za korištenje pretjerane sile protiv prosvjednika u svibnju i zatražila od vlade da jače nadzire policiju i nastavi istraživati njezino ponašanje.

Povjerenik Europske komisije za proširenje Stefan Füle rekao je da će se proces vjerojatno ubrzati kako bi turskoj vladi olakšao provođenje demokratskih reformi. “Posljednji događaji u Turskoj naglašavaju važnost angažmana Europske unije i njezinih mjerila za reforme u toj zemlji” rekao je Füle.

Turska mora ispregovarati više od 30 poglavlja, a u nastavku pregovora prvo će se rješavati pitanje trošenja novca iz EU fondova namijenjenog siromašnim turskim regijama. Turski ministar za europska pitanja Egemen Bagis pozdravio je odluku Unije i rekao da se nada da će ona obilježiti novi početak u odnosima Turske i EU.

”Nadamo se da će odnosi Turske s EU postati uredniji i da ćemo doživjeti razdoblje u kojemu će se ukloniti nelogične, nepotrebne i besmislene političke prepreke.” rekao je ministar Bagis.

Turska je pregovore o članstvu u EU počela 2005., punih 18 godina nakon što je predala zahtjev za članstvo. Morala je rješavati cijeli niz teških političkih prepreka, od statusa Cipra do tvrde političke blokade Njemačke i Francuske.

Danas mnoge europske vlade žele približavanje Turske članstvu, jer smatraju da bi Europska unija mogla dobro kapitalizirati turski brzi gospodarski rast i sve veći utjecaj na Bliskom istoku, ali uvijek ostaje i nervoza zbog tog proširenja jer bi granica EU došla pred Siriju, Irak i Iran, a temeljni problem očajno stanje demokracije i ljudskih prava u Turskoj i stalna prijetnja radikalnog islamizma.

Ne pomaže ni stav premijera Erdogana, koji uredno odbacuje svaku političku kritiku iz inozemstva, posebno one koje se odnose na njegove reakcije na proljetne prosvjede i često napada odnos EU prema Turskoj, a u utorak je Uniju ismijao:

“Jeli jedina briga EU da priprema izvješaje o napretku Turske?” upitao je u govoru pred zastupnicima njegove stranke u parlamentu “EU je krajnje velikodušna u kritiziranju kandidata i čekamo dan kad ćemo vidjeti nešto samokritičnosti u izvještaju o njezinu napretku.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 04:36