INTERVJU ZA NIN

PREDSJEDNIK EU PARLAMENTA 'Daljnje proširenje više nije prioritet EU'

European Parliament President Martin Schulz speaks at a press conference during a European Union summit at the EU headquarters on January 30, 2012 in Brussels. European Union leaders opened their first summit of 2012 today, overshadowed by a new row over how to save Greece after Germany suggested placing the country's budget under EU control. The meeting of 27 EU heads of state and government is mainly aimed at finalising a new pact to toughen budget discipline and finding ways to jumpstart growth and create jobs as recession looms large over Europe. AFP PHOTO / GEORGES GOBET
 GEORGES GOBET

Daljnje proširenje više nije prioritet Europske unije, bar dok EU ne riješi ekonomsku krizu s kojom se suočava, izjavio je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz u intervjuu za beogradski tjednik Nin.

Schulz je jedan od glavnih kandidata socijaldemokrata i socijalista za položaj idućeg predsjenika Europske komisije, nakon europskih izbora koji će se održati u svibnju 2014. godine.

Proces proširenja će se, ipak, nastaviti. EU ne zatvara svoja vrata novim članicama sa zapadnog Balkana, a pridruživanje Hrvatske je dokaz, aludirao je Schulz na Srbiju, koja bi u EU mogla ući 2020. godine i dodao da neće biti novih uvjeta za članstvo Srbije u Europskoj uniji.

"Kriterije za članstvo je već dovoljno teško ispuniti i bez novih zahtjeva", pojasnio je Martin Schulz. Pritom je kao najvažnije pitanje za Srbiju istaknuo odnose Beograda i Prištine, i međusobnu, sporu, normalizaciju: "Pratim pomno i potpuno podržavam razgovore između premijera Ivice Dačića i Hashima Tacija. Srpske vođe su pokazale vještinu državništva, hrabrost i viziju", kazao je Schulz i naglasio da bi Evropski parlament volio da se odnosi između Beograda i Prištine što prije normaliziraju. Usput je dodao kako u budućnosti i Srbiju i Kosovo vidi u Uniji.

Govoreći o budućnosti EU, Schulz je najavio stvaranje Sjedinjenih Europskih Država:

"EU će se morati dalje integrirati, možda će kreirati fiskalnu uniju i pomaknuti se ka političkoj uniji. To je neophodnost u globalnom svijetu. Čak se Njemačka računa kao mala u odnosu na SAD ili Kinu, ali cijela EU nije mala. Zajedno, naš BDP i populacija veći su nego u SAD", rekao je Schulz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 00:58