UZ BLAGOSLOV VLASTI

MOĆNI SRPSKI BIZNISMEN MOŽE SE VRATITI U SRBIJU Kontroverzni tajkun godinama je bježao od organa vlasti, a sada je slobodan čovjek

Bogoljub Karić, arhivska fotografija
 Marko Djurica / REUTERS

Srpsko Tužiteljstvo za organizirani kriminal obustavilo je istragu protiv kontroverznog poduzetnika i političara Bogoljuba Karića zbog osnivanja "Mobtela" i omogućavanja poduzećima s Cipra dobivanje deviznih kredita Astra banke bez garancija, piše tabloid Blic.

Karića se teretilo da je državu tako oštetio za više od 60 milijuna eura.

Istraga je obustavljena protiv još osam osoba, ali i bez ove odluke istrage bi zastarjele u prvim mjesecima 2017. godine. Karić je sada slobodan čovjek i očekuje se da uskoro bude povučena i tjeralica koja je za njim raspisana prije gotovo 11 godina.

Još u rujnu je objavljeno da je zastario postupak koji je vođen pred Višim sudom u Beogradu po optužnici Višeg tužiteljstva iz 2010. kojom je Kariću i još 14 drugih osoba na teret stavljeno da su u periodu od 1998. do 2005. nezakonito izvlačili novac iz "Mobtela".

Ova zastarijevanja i odustajanja su nastupila nakon što obitelj Karić od 2012. godine sudjeluje u vlasti Srbije. Uostalom, Bogoljub Karić je za to vrijeme više puta javno hvalio vlast i kritizirao njene političke protivnike, a prije odluka pravosuđa predsjednik Tomislav Nikolić je iznio stav da Karić, s kojim se susreo u Rusiji i Bjelorusiji dok je još bio bjegunac, nije kriv.

Njemu i njegovoj obitelji sada će se morati vratiti više skupocjenih automobila, kuća i lokala koji su privremeno bili zaplijenjeni tijekom istrage i povjereni na čuvanje Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom.

Tužiteljstvo je sada obustavilo dvije istrage započete još 2006. protiv Bogoljuba Karića i četvorice suradnika, kao i ona vođena protiv njega, Sretena Karića, Olge Erdeljanović, Zorana Karića, Dragomira Karića i Olivere Nedeljković.

Ova vijest je navodno razljutila premijera Aleksandra Vučića koji je zatražio objašnjene kako je došlo do oslobađanja Karića:

- Zar je moguće da nema nikakvih dokaza protiv Dinkića i Karića? - navodno je pitao Vučić, a prenosi Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 05:37