ZIMSKE RADOSTI

Miriše na snijeg? Prognostičari otkrivaju u kojem mjesecu će ga u Hrvatskoj pasti više nego što je uobičajeno!

Proteklih godina smo navikli, barem u Hrvatskoj, na zime bez previše snijega
 SWE/Damir Skomrlj/Cropix/

Utjecaj El Niña osjetit će se i u Europi, koju zbog toga čeka manje snježnih padalina nego što smo navikli proteklih godina.

Portal za izvještavanje o ekstremnim vremenskim prilikama Severe Weather Europe analizirao je kakve bi trebale biti snježne padaline iz mjeseca u mjesec te najavljuje kako se hladnije vrijeme razvija početkom meteorološke zime - koja započinje 1. prosinca i traje tri mjeseca, sve do zadnjeg dana veljače.

Gledajući tako prognozu za sljedećih 10 dana, Europa pokazuje iznimno veliku količinu ranih zimskih snježnih padalina, pišu.

Međutim, zaključuju kako sezonska prosječna slika za Europu pokazuje kako će veći dio kontinenta na kraju imati manje snježnih oborina nego što je uobičajeno - iznimka su Alpe i viši dijelovi sjeverne Europe.

U prosincu će snijeg u Europi većinom izostati, ponajprije zbog zapadnijeg prema jugozapadnom strujanju u većem dijelu Europe, koje je bogato oborinama, ali je i toplije. U siječnju stiže promjena pa će u više područja srednje Europe padati snijeg. Veljača neće donijeti značajnije promjene za Europu, no priložena karta za područje Hrvatske prikazuje da će pasti veća količina snijega nego što je uobičajeno.

U konačnici, predviđa se da će sezonski prosjek za Europu biti manje snježnih oborina od uobičajenog. Unatoč tome, neke više nadmorske visine u srednjoj i sjevernoj Europi imat će povećane vrijednosti snježnih oborina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:17