TRAČAK NADE

Kupola na dnu mora skuplja trećinu nafte koja istječe u more

BP sada uspijeva usisati 10.000 barela nafte dnevno na tanker Discovery Enterprise, što je prvi uspjeh u obuzdavanju katastrofe
This still image from a live BP video feed shows oil spewing from a fractured BP pipe shortly after it was apparently capped on June 3, 2010 in the Gulf of Mexico. BP chief Tony Hayward said June 3 the company would know in "the next 12 to 24 hours" whether its latest attempt to contain the gushing Gulf oil leak would work. At least 20 million gallons of oil are believed to have spewed into the Gulf of Mexico since an April 20 explosion tore through a BP-leased rig just off the Louisiana coast, making it the worst spill in US history. AFP PHOTO / BP == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / NO SALES ==
 -

LONDON - Nakon što su mjesec i pol dana dana stvari išle isključivo nizbrdo, ovog su se vikenda iz Meksičkog zaljeva napokon čule dobre vijesti. BP-jevci su se danas već spremali otvoriti pjenušac, nakon što je ustanovljeno da je novi kontejner postavljen nad oštećenu bušotinu počeo usisavati čak 10.000 barela nafte dnevno.

Dan ranije, tanker Discovery Enterprise, na koji je spojen novi cjevovod, crpio je 6000 barela dnevno, a u petak tek 1000 barela. Iz oštećene bušotine trenutačno curi između 12.000 i 19.000 barela dnevno, barem prema procjenama vladinih stručnjaka. - Uspijevamo usisati veliku većinu nafte koja istječe - rekli su u BP-ju.

Odštete dok bude zahtjeva

Izvršni direktor naftne kompanije odgovorne za najveću ekološku katastrofu u američkoj povijesti Tony Hayward odlučno je izjavio da će BP “zaustaviti izljev, počistiti nered, uhvatiti se ukoštac s posljedicama koje je mrlja ostavila na okoliš i osigurati vraćanje normalnog života na pogođenu obalu”. Kompanija je izvijestila i da je od početka katastrofe u zaljevu isplatila 46 milijuna dolara odšteta.

- Nastavit ćemo plaćati sve dok svim oštećenim stranama ne kompenziramo gubitke - istaknuli su. Spomenute odštete su, kažu u BP-ju, dobili uglavnom ribari i drugi pojedinci koji love rakove, škampe i vade školjke. Zahtjevi su se isplaćivali u iznosima od 5000 dolara, no u budućnosti bi se trebali povećati.

‘Zakonita potraživanja’

- Nikome još nismo odbili zahtjev, a od poziva do isplate treba oko pet dana. Očekujemo da će iznos ovaj mjesec narasti na najmanje 84 milijuna dolara - izjavio je Darryl Willis iz BP-ja. Dodao je da su idući na redu za rješavanje zahtjevi koje su poslale srednje i velike tvrtke koje su pretrpjele štetu.

Naftna kompanija već je potrošila milijardu dolara čisteći nered u zaljevu, a obećala je da će isplatiti sva “zakonita potraživanja”. Na kritike da gigant u svijetu unosnog energetskog biznisa namjerava isplatiti 10 milijardi dolara dividendi, kompanija je ustvrdila da to neće omesti njene isplate oštećenima ni američkoj vladi.

- Nemamo ustanovljen budžet za isplatu odšteta, no uvjeravamo vas da ćemo platiti sve što smo dužni - ponovio je Willis.

Unatoč padu vrijednosti kompanije, BP, tvrde stručnjaci, teško da će spasti na prosjački štap ili bankrotirati zbog kaosa koji je napravio. Samo nafta koju uspijeva usisati iz bušotine u Meksičkom zaljevu donijet će mu profite dovoljne za sve najavljene isplate. I Hayward je istaknuo da si kompanija može priuštiti troškove.

Američki stručnjaci pozivaju da se kompaniji ne oprosti naknada koju treba platiti vladi za izgubljene galone nafte. BP-jevo podcjenjivanje količine iscurjele nafte znači i manje novca koji treba isplatiti vladi, ističu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 11:59