RJEŠENJE ZA MRLJU

Meksički zaljev: Supertanker Kit čisti naftu

Naftu pretače na drugi brod, vodu vraća u more. Originalno korišten kao tanker, brod dugačak 335 metara je prenamijenjen za čišćenje naftne mrlje
 Reuters

BOOTHVILLE - Supertanker proizveden u Tajvanu i prenamijenjen za prikupljanje kontaminirane vode trebao bi uskoro biti upotrijebljen u Meksičkom zaljevu, gdje bi mogao značajno ubrzati operaciju saniranja ekološke katastrofe nastale nakon eksplozije naftne bušotine.

Tanker može dnevno prikupiti pola milijuna barela mješavine nafte i morske vode.

Tajvanska zastava

Ogroman brod dugačak 335 metara u vlasništvu je tvrtke TMT i plovi pod tajvanskom zastavom, a nosi ime “Kit”. Njegova je duljina jednaka onoj tri nogometna igrališta, a visina zgradi od deset katova. Riječ je o najvećem brodu koji je ikada plovio rijekom Mississippi, gdje je trenutačno usidren, ispred priobalnog gradiće Venice.

Brod bi danas trebao proći kroz dodatna testiranja i ako ih prođe s uspjehom, “Kit” bi trebao isploviti prema Meksičkom zaljevu. Njegova originalna namjena je prijevoz nafte, ali brod je u Portugalu prošao kroz prenamjenu kako bi mogao prikupljati vodu kontaminiranu s naftnim izljevom iz bušotine. Voda će se upumpavati u brod kroz 12 dugačkih horizontalnih proreza, po šest sa svake strane “Kita”, a potom provlačiti kroz sustav koji će odvajati naftu od morske vode.

Velike nade

Nafta će se potom prebacivati na drugi brod, a pročišćena voda bit će vraćana u more.

- Polažem velike nade u taj brod - izjavio je jučer umirovljeni admiral Thad Allen, glavni čovjek u operaciji čišćenja Zaljeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 10:37