MAKEDONSKI PREDSJEDNIK

IVANOV ODBIJA POTPISATI DOGOVOR O NOVOM IMENU MAKEDONIJE 'Moj stav je konačan i neću ga promijeniti pod bilo kakvim pritiscima i akcijama'

 Ognen Teofilovski / Reuters

Makedonski predsjednik Gjorge Ivanov izjavio je da neće podržati niti staviti svoj potpis na novi dogovor Skopja i Atene o imenu Makedonije, kojim je nakon nekoliko desetljeća dugog spora u utorak dogovoreno novo ime "Sjeverna Makedonija". Ivanov je poručio da je njegov stav konačan i da se neće promijeniti pod bilo kakvim pritiscima i akcijama.

Ivanov je rekao da je obaviješten o novom prijedlogu imena za Makedoniju i da je on "štetan i protustavan", prenosi RTS.

Obraćajući se građanima Makedonije, Ivanov je rekao da ga ništa neće pokolebati u odluci da ne potpiše tekst dogovora koji su postigli makedonski i grčki premijer, Zoran Zaev i Alexis Tsipras.

- Ovaj dogovor otvara mnogo više problema nego što ih rješava, dodao je Ivanov, ocijenivši taj dokument kao "najštetniji dogovor u povijesti".

Smatra da je cijeli proces dogovaranja proveden "neodgovorno i netransparentno" te da vlada nije imala snage ni pokušati iznaći zajednički stav i konsenzus svih političkih faktora u zemlji.

Ivanov je javnosti priopćio da je na jutrošnjem sastanku koji je trajao dvije minute, Zaevu i ministru vanjskih poslova Nikoli Dmitrovu rekao da sporazum smatra njihovim "osobnim dijelom i odlukom za koji snose i osobnu odgovornost".

Prema njegovim riječima, Grčka je uspjela ostvariti sve svoje maksimalističke zahtijeve.

Smatra da ovim sporazumom nije zagarantiran makedonski indentitet, već se poništava 27 godina nezavisnosti.

- Tekst sporazuma za Makedoniju predviđa ne samo promjenu ustavnog imena, već i promjenu preambule Ustava", rekao je Ivanov i dodao da je tim sporazumom izbrisan i član Ustava koji se odnosi na makedonsku manjinu u dijaspori.

- Sve što je sveto u Makedoniji je pogaženo, rekao je Ivanov, poručivši da EU i NATO ne smiju "davati alibi za loš dogovor".

- Sporazum nema pravnu sigurnost i garancije za makedonsku stranu. Grčka je uspjela iznuditi svoje zahtjeve. Ono što je napravljeno sa Makedoncima u Grčkoj, kroz sporazum se nastoji napraviti i sa Makedoncima u Makedoniji ", rekao je Ivanov, dodajući da je njegova odluka o nepotpisivanju sporazuma konačna.

Prema dogovoru Zaevova vlada mora održati referendum o imenu, pa ratificirati odluku u parlamentu, piše dpa. Tek nakon toga će ga ratificirati i Grčka i time omogućiti Skoplju da se pridruži NATO-u i približi Europskoj uniji.

Ivanov ima podršku nacionalističke oporbene stranke VMRO-DPMNE te ima pravo staviti veto na dogovor, piše Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 20:10