TERORIZAM NIJE MRTAV

Iako je oslabljena, al-Qa’ida je i dalje velika prijetnja cijelom svijetu

Dok su trajali napadi na Afganistan, teroristička se mreža proširila u arapskom svijetu

ZAGREB - Osama bin Laden je mrtav, ali to ne znači da je mrtva i al-Qa’ida - riječi su kojima je američka državna tajnica Hillary Clinton naglasila da rat protiv terorizma nije gotov iako je ostvarena izuzetno važna pobjeda.

Nevjernici i izdajice

Osama sada ostaje simbolom borbe protiv “nevjernika” i “izdajica” te inspiracijom ljudima koji su se odlučili pridružiti terorističkoj organizaciji. No, čini se da će operacije biti koordinirane iz drugih centara.

Al-Qaida je vrhunac doživjela 2001. godine u napadima na SAD. Nakon toga je bilo još nekoliko napada koji su se pripisivali al-Qa’idi, ali nakon napada na London 2005. godine teroristička mreža nije više - dosad - bila u stanju izvesti spektakularniji napad. SAD je uspio smiriti stanje u Iraku, pojačan je angažman u Afganistanu, a pakistanska je vlada krenula u sukob s militantima na svom teritoriju.

Kratki život u Iraku

Konačno, izuzetno su važnu ulogu odigrali napadi bespilotnim letjelicama koji su obezglavili zapovjedni kadar al-Qa’ide, ali i talibana. No, teroristička se organizacija u tom razdoblju proširila te su nastale njezine brojne franšize. Među prvima je bila al-Qa’ida u Mezopotamiji (Iraku).

Djelovala je tijekom kaosa nastalog nakon pada Sadamova režima i tri godine napadala prvenstveno šijitske ciljeve. No, ona je gotovo potpuno slomljena nakon ubojstva njezina čelnika Abu Musaba al-Zarkavija. Istodobno je američka vojska smirila stanje u zemlji pa danas taj odvjetak al-Qa’ide može izvesti samo rijetke bombaške napade.

Na jugu je, pak, formiran AQAP (Al-Qa’ida na Arapskom poluotoku) sa sjedištem u Jemenu, najsiromašnijoj zemlji regije. Tamo je iz SAD-a stigao Anvar al-Avlaki, propovjednik koji je uspio unovačiti znatan broj boraca - jedan od njih je u američkoj bazi Fort Hood pobio 13 vojnika.

Ta se franšiza smatra jednom od najopasnijih, ali dosad nije uspjela organizirati spektakularniji napad. Slično je s AQIM-om (al-Qa’ida u islamskome Magrebu) koji se dosad “iskazao” samo otmicama, prvenstveno Francuza.

Prijetnja iz Somalije

Pariz, pak, smatra da je riječ o opasnoj organizaciji koja bi mogla biti u stanju izvesti zahtjevnije operacije. Al-Qa’ida se proširila i na Rog Afrike gdje joj se priključio islamski pokret al-Shabab u Somaliji.

Ta je zemlja snažno podijeljena i bez središnje vlasti pa militanti mogu relativno mirno djelovati i graditi organizaciju. Stoga se smatra da bi Somalija mogla postati novo sjedište terorizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 20:30