RAZNIJELA SE TROJICA

Talibani napali hotel u Kabulu raketobacačima i granatama. Poginulo 10 ljudi

Napad se zbio tijekom večere, tako da se većina gostiju našla na istom mjestu
The Inter-Continental hotel in seen in the dark as tracer bullets are shot during an attack in Kabul on June 29, 2011. Witnesses reported hearing two explosions and said that several gunmen had got into the high-security hotel late in the evening. Taliban spokesman Zabihullah Mujahid claimed the militant Islamist group was behind the attack which he said was targeting foreign guests in the hotel. AFP PHOTO / MASSOUD HOSSAINI
 AFP

Najmanje desetoro civila ubijeno je u kabulskom hotelu Intercontinental u napadu teško naoružanih talibanskih pobunjenika i bombaša samoubojica, izvijestili su afganistanski dužnosnici. U borbi koja je potrajala više od dva sata ubijeni su napadači, a bombaši samoubojice su se raznijeli.

- Napad su izvela četiri bombaša samoubojice, od čega su trojica aktivirala bombe, te pet do šest talibana naoružanih raketobacačima, granatama i automatskim puškama - rekao je glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Sediq Sediqq.

Vijest se ekspresno proširila diljem svijeta, ponajviše zahvaljujući Zabiullahu Mujahidu, koji je u ime talibana za agenciju Associated Press izjavio kako talibani preuzimaju odgovornost za ovaj napad.

- Javio se jedan od naših boraca i rekao kako su zauzeli sve katove te ubili i ranili najmanje 50 stranih gostiju - rekao je Mujahid, ali očevici i policija demantiraju te tvrdnje.

Pucnjava još uvijek traje, a informacije o poginulima stižu sporo, ponajviše iz razloga što je hotel još uvijek pod kontrolom talibana. Sumnja se kako žrtava ima poprilično jer je napad počeo u trenucima dok su gosti večerali, što znači da ih je bilo mnogo na jednom mjestu.

- Izmjenjuje se vatra s napadačima, a vjerujemo kako je razlog njihova napada to što su u hotelu zbog sastanka odsjeli svi guverneri afganistanskih provincija u hotelu. Jedan od njih se popeo na krov i prekinuo dovod električnom energijom zbog čega je cijeli hotel trenutno bez struje, ali držimo velik dio hotela pod kontrolom i gosti su trenutno na sigurnom u svojim sobama - otkrio je jedan policijski službenik na terenu.

Tamošnje vlasti nisu tražile pomoć američkih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 22:33