NEUGODNA GREŠKA

I TO JE MOGUĆE Rezultati izbora objavljeni prije završetka glasovanja

 AFP

Iako do zatvaranja birališta na predsjedničkim izborima u Azerbajdžanu još ima nekoliko sati na internetu su osvanuli službeni rezultati glasovanja!

Naime, informatička tvrtka Happy Baku , čije usluge koristi i azerbajdžansko izborno povjerenstvo, « greškom» je objavila na svojoj stranici završne rezultate očitovanja građana Azerbajdžana, a tv postaja Meydan postavila ih je na svojoj Facebook stranici.

Prema tim rezultatima dosadašnji predsjednik Ilham Alijev i nadalje će obavljati dužnost šefa države jer je odnosno «će» dobiti 72,76 posto glasova., dok su ili će za predstavnika ujedinjene oporbe Džemaila Gasnali glasove dati tek 7,4 posto birača.

Kako pišu neki ruski mediji, pozivajući se na oporbene izvore u toj kaspijskoj zemlji bogatoj naftom predsjednik Happy Bakua nazvao je direktora Tv Meydana pokušavajući ga nagovoriti da skine sporni, ali vjerojatno točni, izborni rezultat sa svojih Facebook stanica, ali su ovi to odbili, mada su ih uvjeravali da je došlo do « tehničke greške» .

Prema Ustavu Azerbajdžana nije bitna izborna izlaznost za pravovaljanost rezultata.

Ilhan Alijev vlada Azerbajdžanom od 2003. godine, a ovo bi mu trebao biti treći uzastopni predsjednički mandat. Na čelu te kavkaske postsovjetske države naslijedio je svog oca Hejdara, inače bivšeg šefa Komunističke partije Azerbajdžana. Na zadnjim izborima Alijev je dobio 89 posto glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 12:53