SEOBA BOGATAŠA IZ FRANCUSKE

Hollandeov porez na najbogatije pokrenuo egzodus milijunaša

 AP

Nakon što je nedavno predstavljen pred savjetom ministara, prijedlog proračuna za 2013. godinu jučer je i službeno upućen u Nacionalnu skupštinu na prvo čitanje. Zastupnici bi ovih dana trebali raspravljati o čak 620 prijavljenih amandmana na proračun za iduću godinu, što je dva puta više nego uoči izglasavanja proračuna za tekuću godinu.

Izglasavanje proračuna, kojim se predviđa gospodarski rast od 0,8 posto kako bi se smanjio državni deficit na tri posto BDP-a, predviđeno je za sredinu sljedećeg tjedna.

Novi nameti

Ovaj je krizni proračun osim od opozicije kritiziran i od najbogatijih građana, budući da predviđa čak 24 milijarde prihoda po osnovi povećanja raznih poreznih stopa. Uz ukidanje porezne brane od 50 posto što ju je uveo još bivši francuski predsjednik Sarkozy te uvođenja nove stope od 75 posto na primanja građana koja prelaze milijun eura godišnje, uvedena je i dodatna stopa poreza od 45 posto, za građane čija godišnja zarada prelazi 150 tisuća eura. Danas najviša porezna stopa u Francuskoj iznosi 41 posto, a nova visoka stopa poreza odnosit će se na najviše tri tisuće ljudi, vlasnike velikih tvrtki koje kotiraju na burzi, ali i pjevače, sportaše, odnosno francusku showbizz scenu.

Odlaze i tvrtke

Panika među najbogatijim Francuzima zavladala je i prije uvođenja novih poreznih stopa, i neki su već napustili Francusku te se preselili u susjedne zemlje s povoljnijim poreznim sustavima. Protivnici ovakvog kriznog proračuna predviđaju da bi u Francuskoj moglo doći do masovne delokalizacije i odlaska najuspješnijih kompanija u susjedne zemlje. Pojedini ekonomisti ovu mjeru vide i kao svojevrsno kažnjavanje uspješnih i sposobnih. Vodeći porezni savjetnici ističu kako je u Francuskoj dosad bilo tek nekoliko zahtjeva godišnje za delokacijom kompanija zbog visokih poreza, no ove godine već je podneseno 20-ak zahtjeva.

Vlasnik jedne utjecajne francuske tvrtke iz područja telekomunikacija, Marc Simoncini, zbog uvođenja dodatne porezne stope već je zatražio azil u susjednoj Belgiji. I Lindsay Owen-Jones, počasni predsjednik francuske kozmetičke kuće L’Oréal također je nedavno Francusku zamijenio Švicarskom, no budući da on u kozmetičkom divu više nema izvršnih funkcija, njegovu se odlasku nije pridavala velika pozornost.

Bjegunci negiraju

Svjetski relijaški prvak Sébastian Loeb također je nedavno francusku adresu zamijenio švicarskom, kao i popularni francuski pjevač Johnny Hallyday koji u Švicarskoj zbog povoljnijih poreznih opterećenja živi još od 2007. godine, gdje godišnje na poreze izdvaja oko 600 tisuća eura, znatno manje nego bi izdvajao u Francuskoj, i ne pada mu na pamet vratiti se.

Biznisman Paul-Loup Sulitzer, navodno zbog posla s nekretninama, preselio se nedavno u Belgiju, ali također kaže da to nema nikakve veze s fiskalnim azilom. No, treba uzeti u obzir ponašanje većine Francuza koji svojim sugrađanima ne opraštaju bijeg od plaćanja povišenih poreza. Stoga i ne čudi što se zasad o preseljenjima najbogatijih tek nagađa, a oni koji su već otišli ili planiraju otići, nikako ne žele da se o tome govori u javnosti, kao ni da se odlazak dovodi u vezu s novčanim razlozima.

‘U Francuskoj ne razumiju bogataše’

- No, nije jedini problem samo visoka stopa poreza, nego su Francuzi generalno vrlo prezrivi i neosjetljivi prema bogatima. Primjerice, u Americi, bogatstvo je znak uspjeha, ali u Francuskoj ispada da je potpuno drugačije.

Prvi i najbogatiji

Ako ste bogati, morate dokazivati da ste časni i pošteni, a ako ste siromašni, onda ste siromašni zato jer je društvo nepravedno - rekao je u jednom intervjuu The Timesu francuski književnik François de Closet.

Nedavno je veliku polemiku u javnosti izazvao i najbogatiji Francuz i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu koji u sklopu svoje kompanije luksuznim proizvodima LVMH posjeduje više od 60 najjačih svjetskih brendova. Bernard Arnault, vlasnik LVMH-a, zatražio je belgijsko državljanstvo, no tvrdi kako to nije učinio zbog izbjegavanja poreznih opterećenja te da će i dalje ostati porezni obveznik u Francuskoj. I pojedini su bankari i manadžeri već napustili zemlju, a vjerojatno je mnogo onih koji o tome nisu spremni govoriti u medijima.

Bijeg od problema

Navodno i jedan od glavnih manadžera posrnulog automobilskog diva Peugeota, Philippe Varin, razmišlja o preseljenju u Aziju. To je objavljeno upravo u vrijeme dok francuska automobilska tvrtka najavljuje kako će zbog restrukturiranja otpustiti nekoliko tisuća radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 21:12