NOGOMETAŠI U PANICI

UDAR NA DŽEPOVE BOGATAŠA Francuska uvodi 75 posto poreza na zarade veće od milijun eura

Najviše su se javno protivili ovom porezu francuski nogometni klubovi, jer kažu da bi to potaknulo egzodus vrhunskih igrača koji primaju ogromne plaće

Vrhovni sud u Francuskoj odobrio je porez u iznosu 75 posto na one koji zarađuju milijunske svote, što je u političkom programu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea. Prvobitni prijedlog o oporezivanju individualnog prihoda srušio je prije godinu dana Ustavni sud, pa je vlada izmijenila svoj prijedlog zakona na način da poslodavci plaćaju 75 posto poreza na plaće koje nadmašuju milijun eura.

Porez će zahvatiti prihode iz ove godine, te 2014. godine.

Najviše su se javno protivili ovom porezu francuski nogometni klubovi, jer kažu da su mnogi u financijskim problemima i da bi takav porez potaknuo egzodus vrhunskih igrača koji primaju ogromne plaće.

Primjerice, nogometni klub Paris Saint-Germain ima više od deset igrača s plaćom većom od milijun eura, uključujući i Zlatana Ibrahimovića .

Mnogi su bogati i slavni prosvjedovali zbog poreza, poput glumca Gerarda Depardieua koji je zbog toga napustio Francusku.

Gérard Depardieu: Ikona francuskog filma zbog poreza prebjegla u Belgiju

Velika većina Francuza podržava ovaj privremeni porez, kojem je namjera smanjiti visoki javni deficit, zajedno s mjerama rezanja potrošnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 07:51