IRONIČNI PLAN

Hitlerova rodna kuća mogla bi postati okupljalište imigranata: Tamo bi učili njemački jezik!

BEČ - Rodna kuća nacističkog vođe Adolfa Hitlera u austrijskom mjestu Braunau mogla bi postati okupljalište useljenika, koji bi, ako se ostvare planovi dobrotvorne organizacije Volkshilfe, uz ostale sadržaje u njoj učili njemački jezik.

Prema planovima udruge Volkshilfe, jedne od pet najvećih karitativnih organizacija u Austriji, u kući bi se smjestio integracijski ured, organizirali bi se jezični tečajevi za strance, a razmišlja se i o drugim socijalnim sadržajima, piše u srijedu austrijski list Kurier.

"Bila bi to lijepa poruka, kad bi se ondje smjestila neka socijalna ustanova", izjavio je za Kurier direktor organizacije Volkshilfe, Karl Osterberger, potvrdivši da je udruga dobila ponudu od grada da osmisli sadržaje.

Parlamentarni zastupnik socijaldemokratskog SPOe-a Harry Buchmayr, koji je prošle jeseni okupio radnu skupinu za osmišljavanje budućnosti Hitlerove rodne kuće, potvrdio je postojanje planova.

"Volkshilfe je već dobio nacrt kuće, jer je potrebno izvršiti prepravke", rekao je za Kurier. Prema njegovim riječima, povjesničari smatraju da je kuća neprikladna kao spomen dom. "Kuću ne treba precjenjivati. Hitler je ondje rođen, ali inače se ondje nije ništa dogodilo", rekao je.

Radna skupina dosad nije izlazila u javnost s planovima. "Izići ćemo u javnost tek kad se razjasni i posljednji detalj. Tema je vrlo osjetljiva i to ne samo za Braunau. Cijeli svijet nas gleda", izjavio je gradonačelnik Braunaua.

Austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova poručilo je da je zainteresirano za ostvarenje planova o novim sadržajima. "Socijalni ili karitativni sadržaji, ili pak izobrazba, bili bi potpuno prihvatljivi", izjavio je za Kurier Andreas Wallner, glasnogovornik ministarstva, potvrđujući nagađanja da bi se u kući mogli održavati jezični tečajevi.

Prije nego što se krene u ostvarivanje planova, ministarstvo unutarnjih poslova mora se s vlasnicom kuće dogovoriti o najmu, koji iznosi 4700 eura mjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:53