ZADNJI HITLEROVI DANI

'BORIT ĆEMO SE DO ZADNJEG, ALI BOJIM SE DA JE NAŠ KRAJ SVE BLIŽE' Objavljena dosad neviđena pisma Eve Braun

 Getty

U trenutku kad je u travnju 1945. godine Crvena armija prodrla u predgrađe Berlina, Hitlerova buduća supruga Eva Braun izgubila je svu nadu i postala očajna. Pisma koja je pisala u skrovištu koje je djelila s Führerom i njegovim pristašama otkrivaju kako je postajala sve svjesnija tragičnog završetka i njihove propasti.

U jednom pismu, obilježenog datumom 19. travanj, piše kako je unatoč raketiranju i bombardiranju sretna da može biti blizu Hitleru i kako je uvjerena da će sve na kraju završiti dobro.

No, tri dana kasnije, kada je vojska Sovjetskog Saveza zauzela njemački glavni grad i porazila obrambene snage, među kojima su mnogi bili starci i dječaci, njezino se raspoloženje promijenilo.

- Borit ćemo se do zadnjeg, no bojim se da je kraj sve bliže - napisala je Eva Braun. U pismu piše i da se priprema za smrt te kako ne može vjerovati da bi Bog dopustio da se takve stvari dogode.

- Pozdrav svim mojim prijateljima, umirem onako kako sam živjela. Nije mi to teško. Znate i sami - stoji u pismu.

Nakon osam dana, 33-godišnja Eva Braun bila je mrtva, zajedno s njezinim suprugom za kojeg je bila udana tek nekoliko sati.

Pisma su objavljena ovog tjedna u knjizi 'Žene nacista' koju je napisala stručnjakinja za Treći Reich, Anna Maria Sigmund.

Njezine knjige dosad su prevedene na više od 30 jezika te tvrdi kako su pisma originalna te da ih je pisala Eva Braun svojoj prijateljici Herti Schneider.

- Nema sumnje da ih je pisala Eva Braun i vlastoručno ispravljala greške - kazala je Anna Maria Sigmund te dodala kako su joj pisma pokazali potomci Herte Schneider koja je umrla prije gotovo 20 godina.

Eva Braun se udala za Adolfa Hitlera samo 40 sati prije nego je popila cijanid, a Hitler se ubio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 16:16